Освен, че изучават православието, децата рисуват и се забавляват заедно. Снимки Личен архив

Освен, че изучават православието, децата рисуват и се забавляват заедно. Снимки Личен архив

Учебните помагала по религия недостигат в Неделното училище към бургаския храм "Свети Иван Рилски". По тях децата, които всяка неделя посещават училището се обучават. Помагалата са написани от проф. Димитър Киров и са одобрени от Министерството на образованието. Освен от помагала, училището се нуждае и от материали за рисуване и апликиране, с които децата се занимават. "Всеки, който има желание и може да ни подкрепи", призова чрез сайт "Черноморие" Атанасия Петрова - ръководител на Неделното училище към храма. Вече шеста година всяка неделя деца на възраст над 4 години посещават училището, за да се запознаят с православието и да научат какви обичаи и традиции спазват българите на големите християнски празници.

Вече върви подготовката за предстоящите Сирни заговезни, които тази година се падат на 18-и февруари, неделя и за Благовещение - 25-и март. Тържеството за Сирни заговезни ще бъде в параклиса към храма "Свети Иван Рилски". "Ще пресъздадем обичая "Прошка", както и обичая "Хамкане", обясни Атанасия Петрова. Те са характерни за Сирни заговезни. По традиция на този празник по-младите искат прошка от своите родители и близки. Ден след Сирни заговезни започват Великденските пости.

Голямата подготовка обаче е за празника - Благовещение, когато архангел Гавриил възвестява на дева Мария благата вест, че ще роди Божия син. "Ще пресъздадем само сцената на възвестяване на благата вест. В храма ще звучат стихове и песнопения", разказа за подготовката Атанасия Петрова. Тържеството ще започне в храм "Свети Иван Рилски" на 25-и март, неделя, в 11.00 часа веднага след Светата литургия.

Към храма ще бъде изградена и специална сграда за Неделното училище. Първата копка беше направена на 19-и октомври 2017 година. В церемонията участва Негово Високопреосвещенство сливенският митрополитн Иоаникий. В основата на градежа бе поставен и осветен от свещениците камък. След това в храма бе прочетен празничен акатист за прослава на свети Йоан Рилски.

Освен Неделното училище, Атанасия Петрова води и заниманията по православие към храм "Свети Атанасий" в комплекс "Изгрев", които се провеждат всяка събота. А от шест години и летния православен лагер към храм "Свети Георги Победоносец" в Поморие.

Галерия