Люба Цанева откри изложбата с творби на Нерон. Снимки Лина Главинова

Люба Цанева откри изложбата с творби на Нерон. Снимки Лина Главинова

Нерон беше мит, докато беше жив и е мит и след смъртта си. 23 книги, свързани с неговото творчество, са издадени след като той си отиде от този свят със средства на негови приятели и почитатели. Това каза Люба Цанева завеждащ отдел "Изкуство" в Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна при откриването на изложбата с творби на Димитър Казаков - Нерон в художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас.

"Не всеки е имал щастието Нерон да му отвори очите за изкуството. Имам ярки и дълбоки спомени от времето, през което съм общувала с него", призна Люба Цанева. Той става популярен след своя изложба през 1980 година, но признанието към него и творчеството му идва от следващото поколение. Той има и нестандартно поведение към хората, което е отблъсквало едни и привличало други. "Виждала съм да бъде лош и груб към хора, ако усети, че те не са искрени, че са лицемерни", разказа Люба Цанева.

Нерон е бил дълбоко свързан с българския фолклор и това ясно личи в неговите творби. "Четката изпреварваше мисълта му. Той рисуваше с порив, емоция, вътрешен импулс. Всичко в него беше насочено към изкуството", сподели още Люба Цанева.

Въпреки че няма диплома от Художествената академия, прави изложби в цял свят, а картините му са притежание на най-престижните галерии.

Изложбата с картини на Нерон е подредена в художествена галерия "Петко Задгорски" и в дом-галерия "Георги Баев" и може да бъде разгледана до края на ноември. Тя гостува в Бургас благодарение на Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна, чието притежание са творбите на художника.

Галерия