В средата на август бяха съборени незаконни къщи в квартала. Снимка Архив Черноморие-бг

В средата на август бяха съборени незаконни къщи в квартала. Снимка Архив Черноморие-бг

Незаконни къщи "никнат" като гъби в бургаския квартал "Горно Езерово", а местните, за да се спасят от последствията продават имотите си. Това съобщи общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той изпрати до медиите сигнал от жител на квартала. В него мъжът посочва, че незаконните строежи там се превръщат в бедствие и последиците от това са тревожни.

"Не разполагам със статистически данни и се доверявам изцяло на гражданина, който ми сподели, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат Горно Езерово", пише в писмото си до медиите Стамболиев.

От снимковия материал и информацията от жителя на общината предоставени на обществения посредник става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък. По този начин основите се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а през следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище

Наскоро от община Бургас безкомпромисно разрушиха немалко такива сгради в Горно Езерово, но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места. Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като "зелен" сигнал за незаконно строителство.

"При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н.

До всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки", пише още Тодор Стамболиев.

Той е изпратил сигнал до община Бургас и по-точно до зам.-кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие Чанка Коралска.

"Вярвам, че администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари.

А дали не е време да бъде разкрит "горещ" телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции", пише още общественият посредник.