Проектът е на специалност Дизайн на порцелан и стъкло на НХА

Проектът е на специалност Дизайн на порцелан и стъкло на НХА

Международният проект "Духано стъкло" се провежда от 9-ти до 14-ти октомври в Kултурно-туристически комплекс "Ченгене скеле". В рамките на проекта ще бъде инсталирана пещ за издухване на стъкло. Проектът е на специалност "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия, която през 2023 г. отбелязва своята 50-годишнина. 

В творческите процеси ще участват студенти и преподаватели от Националната художествена академия в Лвов (Украйна), Националния университет по изкуствата в Букурещ (Румъния), Националната художествена академия (България) и художниците от Нидерландия Ед ван Дайк (Ed van Dijk) и Хари Баптист (Harry Baptist). Ръководител на проекта е ас. д-р Елизар Милев от Националната художествена академия.

Младите автори от България, Румъния и Украйна ще работят заедно под ръководството на техните преподаватели и утвърдени автори в областта на стъклото. Проектът е фокусиран върху обмен на опит между преподаватели и студенти –докторанти, магистри и бакалаври. В процеса ще се включи и младият колега Панталеймон Арнаудов, който практикува обработка на стъкло в едно от най-добрите ателиета в Чехия. Това ще е първата негова демонстрация в България. Ще бъдат осъществени демонстрации, исторически възстановки и лекции, отворени за широката публика, учащи и туристи. Предвидена е изложба, представяща всеки от авторите в областта на неговите творчески идеи и потенциал в експозиционната зала на Културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле".

Творческите демонстрации в проекта ще запознаят публиката с основата, върху която е стъпило съвременното стъкло: Как естеството на материята е довела до начина на обработка и трудностите са провокирали изобретателност?; По какъв начин се е отключило въображението на старите занаятчии в търсене на функция, естетика, know-how?; Неглижираната връзка занаят – дизайн – изкуство.

Горещото стъкло винаги е било основна и неразривна част от обучението, както e и водещо в значителна част от практиката на повечето художници, работещи с материала. 

В проекта участват - Ед ван Дийк (Ed van Dijk) – художник (Нидерландия); Хари Баптист (Harry Baptist) – асистент на Ед ван Дийк (Нидерландия); доц. д-р Михайло Бокотей – преподавател по стъкло в Националната художествена академия в Лвов (Lviv National Academy of Arts) и директор на Музея на стъклото; Васил Запарнюк (Vasyl Zaparniuk), Олександра Федосова (Oleksandra Fedosova) и София Карковец (Sofia Kharkovets) – студенти от Националната художествена академия в Лвов; ас. д-р Йоана Стеля (Ioana Stelea PhD) – преподавател по стъкло в Националния универистет по изкуства в Букурещ (National University оf Arts – Bucharest); Панталеймон Арнаудов – технолог; Tudor Crisu – студент; Andreea Itu – студент; ас. д-р Елизар Милев – преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА; Радослав Стефанов и Гергана Михайлова – студенти от НХА, и Лъчезар Дочев – докторант в специалността.

Проектът се осъществява в рамките на открития конкурс за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г., с подкрепата на Община Бургас и Американска фондация за България.