Депутатът Николай Тишев (вляво) и общинският лидер на БСП в Бургас Живко Господинов се срещнаха с членове и симпатизанти. Снимки Пресцентър БСП

Депутатът Николай Тишев (вляво) и общинският лидер на БСП в Бургас Живко Господинов се срещнаха с членове и симпатизанти. Снимки Пресцентър БСП

Електроразпределителните дружества са част от националната сигурност на България и там собственост трябва да има държавата. Нашата позиция е ясна - ЧЕЗ да бъде изцяло под контрола на държавата. Тя трябва да влезе сама в сделката, на 100 %. Това заяви народният представител от коалиция "БСП за България" Николай Тишев на среща с членове и симпатизанти на левицата в Бургас.

Той посочи, че ако държавата участва в сделката и стане собственик на ЕРП-то, тогава тя може да прекрати арбитражното дело срещу, което е заведено срещу странатани.

"По този начин ще си спестим едни 500 млн. евро. Там е тънкият момент, но явно не е това целта. Явно умишлено държавата иска да загуби това дело, защото тези пари ще ги извадят от бюджета да ги платят, ще влязат едни готови пари в ЧЕЗ, а след това как ще бъдат разпределени е друг въпрос", коментира Тишев.

Той коментира и оставката, която подаде енергийният министър Теменужка Петкова. "Никой не ѝ я искаше. Според мен, това още един път показва, че зад тази сделка стоят други сили. Идеята на тази оставка беше да се отпуши напрежението", каза депутатът и добави, че ГЕРБ влизат от скандал в скандал.

"В един момент Бойко Борисов беше най-изненаданият човек в държавата, който заяви, че нищо не знае за сделката и че няма нищо общо. Типично за него. За три дни си смени три пъти мнението", каза още Николай Тишев. "Не знам дали обръщате внимание на оглушителното мълчание на десните политически сили. Те не казват и дума по този казус",  допълни той.

Галерия