DSC_8387

DSC_8387

Ниязи Аврен Акйол: Турция може да създаде стабилност в региона

На тези и други въпроси отговорите дава генералния консул на южната ни съседка в Бургас.

Интервюто е взето на 11-и август.


- Г-н консул, след опита за преврат, който бе извършен на 15-и юли т.г., каква е ситуацията в южната ни съседка?

- Всичко е под контрол. Животът си тече с нормалния си ритъм. Ситуацията с икономиката е нормална. Няма абсолютно никакви притеснения в момента.

- На пресконференция, която дадохте преди близо две седмици, казахте, че в страната ви е спокойно и туристите няма от какво да се притесняват, когато пътуват в Турция. Ние направихме проверка в туристически фирми, които организират пътувания до южната ни съседка. Според туроператорите, има масово анулиране на резервации за почивки в курортите на Егейско море и няма никакъв интерес за екскурзии в Истанбул. Имате ли вече информация, какъв е отливът на туристи в резултат на случилото се на 15-и юли и какъв спад на летовници се очаква това лято?

- Поради различни причини през тази година в областта на туризма има повече притеснения в сравнение с миналата година. Не можем да кажем, до колко този спад през юли е свързан с опита за преврат. Статистиката за този период все още не е готова.

Както казах миналия месец, ще повторя и сега - в страната е сигурно и няма никакви притеснения за туристите.

За съжаление в западната преса по отношение на Турция се насади едно негативно отношение. Предполагам, че върху този спад влияние оказват и негативните публикации.

Питам и ваши колеги, какво споделят ваши близки, които са пътували в Турция през този период? И отговора, който получавам от тях е, че всичко е нормално и не виждат никакъв проблем. Но за съжаление в западната преса и тук в България, се насажда едно негативно отношение.

- По наша информация в големите курорти на Турция - в Мармарис, в Анталия някои от собствениците предприемат стъпки за продажба на хотелите си, заради отлива на туристи.

- Спадът започна още през юни. Вярно е, че турския туризъм през тази година преминава пред един труден период поради различни негативни фактори. Всъщност това положение беше валидно и за 14-и юли, ден преди опита за преврат. Вярно е, че сега може да намерите и празни хотели, на които да направите снимки. Турция е страна, която се посещава годишно от 35-40 млн. туристи. Така че ние считаме, че този труден период ще бъде преодолян. Тази година за съжаление всичко се струпа наведнъж.

- Опитът за затопляне на отношенията между Турция и Русия как ще се отрази на облика страната ви пред Европейския съюз и НАТО? Какво цели президентът на страната ви Реджеп Таип Ердогат да покаже със срещата си с руския си колега Путин?

- Със сигурност стоплянето на отношенията с Русия не означава разваляне на отношенията с Европейски съюз и НАТО. Членството ни в Европейския съюз е дългосрочна цел. По отношение на тази цел няма промяна и от двете страни. Турция не е единствената страна - членка на НАТО, която подобрява отношенията си в Русия. Не трябва да гледаме на това, като на уравнение, което е равно на нула т.е. от една страна едни отношения се подобряват, но това не означава, че други трябва да се влошават. Посещението на президента ни в Русия не цели да отправя послание към трети страни. Това е едно посещение, което е вледствие на проявената добра воля от двете страни за подобряване на доизвестна степен влошените взаимоотношения.

- Президентът Ердоган постави ултиматум на Европейския съюз, че ако не бъде решен проблема с визите за неговите сънародници, ще отвори границите за мигрантите към Европа. Само през изминалата седмица на територията на Бургаска област са задържани 50 мигранти, които са влезли незаконно у нас. Това означава ли, че държавният ви глава е започнал да изпълнява поставеното условие към ЕС?

- Не трябва да приемаме това, като ултиматум, а по-скоро президентът се опитва да напомни на Европейския съюз за споразумението, което има с Турция. В него има ангажименти и за двете страни. Турция в момента изпълнява своите ангажименти с всеотдайност, но за съжаление от страна на ЕС не виждаме същото през този изминал период. По-скоро коментарът на президента ни всъщност означава, че ако не бъдат изпълнени ангажиментите от страна на ЕС, това споразумение ще бъде анулирано.

- Всички тези действия от страна на Ердоган създават впечатление, че той върви към налагане на диктатура в Турция?

- За съжаление в Европа се опитват да насаждат това, че се върви към диктатура. В Турция всичко става в рамките на законите. За съжаление още много преди този опит за преврат беше започнала кампания за очерняне на Турция.

Бях ви обяснил след случилото се на 15-и юли, че тази терористична организация (движение от поддръжници на Фетхуллах Гюлен - бивш привърженик на Ердоган б.а.) е пуснала пипала във всички сфери на обществения и политически живот на страната ни. Пред нас стои една организация, която в продължение на 40 години е осъществявала дейност, като е успяла да скрие това и да го прави тайно. Последните цифри показват, че 70 000 държавни служители вече са отстранени от длъжност. Стотици училища бяха затворени. Започнаха проверки на фирми. Организацията има и много медии, които бяха закрити. С тези цифри ние се опитваме да покажем сериозността на опасността, пред която стои Турция, докато нашите партньори казват, че се отива към диктатура. Напълно е естествено президентът ни да напомни на ЕС за техните ангажименти. Всички тези задържания и арести са насочени към членовете и привържениците на тази организация и е погрешно това да се представя, като че ли се върви към диктатура. Мисля, че тези твърдения са вследствие на това, че хората предварително имат някакви лоши помисли и в резултат на това търсят някакви доказателства, за да докажат тези си твърдения. Много съжаляваме, че това е така.

- Каква е цифрата на задържаните и започнаха ли съдебните процеси срещу тях?

- Над 15 000 са с мярка "задържане под стража". Срещу всички тях тече съдебен процес. В Турция спрямо никой от тях не се подхожда със своеволие. Всичко се прави и те ще бъдат съдени в рамките на законите, които важат в Турция.

- В Турция, след опита за преврат, бе обявено извънредно положение. Има ли други рестриктивни мерки, които са въведени?

- Извънредното положение ще продължи 90 дена. Мерките, които се вземат са в рамките на това извънредно положение. 

- Какво наложи прекратяването на отпуските на държавните служители, след събитията от 15-и юли и въвеждането на забрана за напускане на страната?

- Това положение вече е отменено. На държавните служители е позволено да излизат в отпуска. Причината да бъдат в началото отпуските им да бъдат спрени е да бъдат констатирани хората, които са свързани с тази организация. 70 000 души вече са извън структурите на държавната администрация. В същото време се внимава кой до колко е свързан с тази организация. Тук целта беше и да се предотврати бягството в чужбина на тези хора. В момента излизането на държавни служители извън страната не е забранено, само е контролирано.

- Застрашен ли е по някакъв начин светския облик на Турция, след всичко което се случва там?

- Няма опасност за светската система. Но разбира се засега още не знаем, ако този опит за преврат беше успешен, те каква система щяха да изградят, какво щеше да е отношението им към светския характер на страната. В момента всички са единни и няма брожение сред управляващите и опозицията по отношение на светския характер на държавата.

- Когато беше сменено ръководството на вестник "Заман", Фетхуллах Гюбен финансира издаването на нов вестник в Турция. За отрицателно време това издание достигна шестцифрен тираж. Какво се случва в момента с него?

- Всички медии, за които има доказателства, че са свързани с тази организация бяха закрити. 45 са само закритите вестници. Ако бъде доказано, че има и други медии, и те ще бъдат закрити.

- По този начин не се ли пречи на свободата на словото? Защото остават само проправителствените медии.

- Не е правилно да се мисли така. Да ви дам още цифри - бяха закрити още 18 телевизии, 23 радиа, 15 списания, 29 издателства и 3 информационни агенции. В палитрата от медии в Турция този процент не е голям. Единствената причина за бъдат закрити е тяхната връзка с тази организация, а не че изразяват опоционно мнение. В Турция има много вестници, които са опозиция на правителството и те продължават да излизат. Ако целта тук беше да бъде смачкана опозицията и опозиционните медии, то тогава и спрямо тези издания щяха да бъдат взети мерки и те да бъдат затворени.

Ако една организация сте я обявили за терористична, няма как да оставите да функционират техните медии, които пропагандират идеите им. Примерно, ако днес ИДИЛ започнат да издават вестник в Европа, в името на свободата на словото ще бъде ли позволено това? Не е правилно да се разделят терористичните организации, които са лоши за мен, а другите са лоши за втори. Спрямо такива организации всички трябва да действаме в партньорство. Така че ние осъждаме западните медии, за това че се опитват да представят затварянето на тези медии, като нарушаване на свободата на словото.

- Снощи (10-и август б.а.) станаха два взрива - единият в Диарбекир, другият в Мардин, за които ПКК пое отговорност, че ги е извършила. Всички знаем, че тази зона на Турция е много чувствителна, защото там живее кюрдското население. На колко фронта в момента правителството условно води война вътре в Турция?

- За съжаление опасностите, срещу които е изправена Турция не са една или две. Терористичната организация ПКК е една от тях. Те не спират действията си. Но силата на Турция ще стигне да се пребори с всички тези терористични организации и опасности. Актовете, които предприемат тези организации по никакъв начин не плашат турското правителство и население. Когато се случи такъв терористичен акт, това още повече увеличава нашата решимост да се преборим с тях. Така че и там борбата ни твърдо ще продължи.

- Колко време е необходимо на Турция да се отърси от случилото се преди месец и да се върне към нормалния си начин на живот?

- За гражданите и за народа нормалният начин на живот продължава. Терористичните актове не могат да бъдат свързани с нормалния начин на живот. Мога да ви кажа, че в Европа и Америка по-често започнаха да се случват терористични актове. Те вече станаха част от ежедневието за съжаление. Броят им във Франция за последната година не е малък. Там загинаха десетки. Във Франция, въпреки че се случват такива неща, животът не е спрял. Нито опитът за преврат, нито тези терористични актове ще попречат на нормалния начин на живот.

- Коя е най-голямата заплаха за Турция в момента?

- Разбира се тези терористични организации са опасни за Турция, но нашата сила ще стигне да се преборим с тях. По-скоро това е опасност за сигурността на сънародниците ни. Другото е нестабилността в близкото ни обкръжение. Работим час по-скоро тази нестабилност да свърши. Турция има възможностите да работи, за да се създаде стабилност в региона.

- Колко милиона мигранти, които бяхат от конфликта в Сирия, сред които и граждани на Иран, на Афганистан се намират на територията на Турция? Основно в Истанбул ли са съсредоточени и колко струва на турската държава издръжката им?

- Броят на сирийските бежанци е 3 млн. души. Близо 300 000 оттях са в бежански лагери. Тези лагери редовно се посещават от представители на неправителствени организации, инспектират условията при които живеят. Другите живеят със собствени средства. Вярно е, че има една концентрация в по-големите градове, както и в районите близо до Сирия. От началото на конфликта до сега те струват на турската държава милиарди долари. По последни данни цифрата достигна около 10 млрд. долара, тъй като и цифрата на бежанците се увеличава.

Спомняте си, че в спроразумението Европа обеща да помогне финансово на Турция за справяното с кризата. Тези пари, за сега са само една малка част, които Европейския съюз дава не са, за да компенсират разходите, които страната ни е направила досега, а за да може оттук нататък да се помогне.

- В кои райони на Турция са съсредоточени лагерите за мигранти?

- Повечето са близо до сирийската граница.

- Мигрантите, които се намират в Истанбул живеят в квартали, които до скоро бяха предпочитани за отсядане от страна на туристите...

- Положението всеки ден се променя. Но в Турция те са част от живота.

- Как населението на страната ви приема мигрантите. Въпреки че те изповядват една и съща религия, те носят други традиции?

- Разбира се, че съсредоточаването на кратко време на много хора на определено място създава проблеми. Не знам да има друг такъв случай в света, толкова много хора да сменят наведнъж местоположението си. Но ако това нещо стане в много наброй страни на света, сигурно ще има сериозна криза, докато в Турция успяхме да намалим този риск. Случва се да бъдат извършени отделни престъпления от бежанците и те се отразяват в медиите. Виждате, каква е реакцията в богата Европа. Там броят на бежанците е много по-малък и дори те стават причина за проблеми в определени политически партии. В Европа крайно десните партии са във възход, като използват тези бежанци. Въпреки голямата им цифра в Турция, това не се случи там.

- Защо тази мигрантска вълна беше насочена към Европа, а не към Саудитска арабия и другите съседни на Сирия държави?

- Свързано е с политиките на държавите. Политиката, която ние още от самота начало започнахме да провеждаме е, че не можем да останем безучастни, когато се убиват хора на няколко километра от границата ни, а мирното население е принудено да бяга. Когато имаш десетки хиляди хора на границата ни, трябва да решиш, какво да правиш. Съвестта не ти позволява да ги върнеш, защото ако го направиш може би голяма част от тях няма да останат живи. Така че ние всички ги приехме с разбирането, че няма да е човешко, да ги върнем или да ги оставим. Проявявайки човечност и приемайки ги ние изпълнихме нашия ангажимент, но към това не се проявява разбиране от много западни страни.

- Може ли да се направи прогноза, колко още мигранти ще дойдат към Европа през Турция?

- Труден въпрос. Няма изгледи войната в Сирия да свърши скоро.