Медена земя бе отличен на кино фестивала Сънданс

Медена земя бе отличен на кино фестивала Сънданс

18 игрални филми и 12 късометражни филми са включени в програмата на "София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14-ти до 22-ри март в Общинско кино "АБ", което се помещава в драматичен театър "Адриана Будевска". Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Зрителите ще видят "Наех наемен убиец" на финландския режисьор Аки Каурисмаки, познат ни от комедията "Мъжът без минало". В Общинското кино "АБ" ще бъде показан и руският филм "Върлината" на режисьора Кантемир Балагов. По този начин организаторите се надяват да привлекат повече руски граждани, които живеят постоянно в Бургас и региона. "Върлината" е разказ за съдбата на две жени, по време на обсадата на Ленинград.

В програмата на 18-то издание на кинофорума е включена прожекцията на новия филм "Имало една война" на режисьора Анри Кулев. Именитият творец, който е тазгодишният носител на наградата на София, която се връчва традиционно на фестивала - майка - "София филм фест". Анри Кулев ще дойде в Бургас и ще се срещне със своята вярна публика тук, научи "Черноморие".

"Филмът "Имало една война" на Кулев е разказ за Сръбско - българската война 1885 година. Това историческо време за първи път е обект на внимание на българското кино", поясни проф. Дюлгеров.

Киноманите ще могат да гледат още документалната лента "Медена земя" (Република Северна Македония) на режисьорите Любомир Стефанов и Тамара Котевска. Филмът спечели три награди на най-големия американски фестивал за независимо кино "Сънданс" и имаше две номинации за "Оскар".

Зрителите ще се забавляват и с комедията "Господ съществува, името й е Петруния" (Република Северна Македония) на режисьора Теона Стругар Митевска, коопродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът спечели наградата спечели наградата "ЛУКС" на Европейския парламент за 2019 г.

Традиционно на финала на фестивала се връчват две статуетки "Сребриста чайка", дело на скулптора Никола Станчев. Едната награда се присъжда от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров за най-добър филм, а другата се дава от зрителите. Киноманите гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция. Филмът, събрал най-висока оценка, получава приза на публиката.