Съобщението е качено в официалната страница на Министерството на здравеопазването във фейсбук

Съобщението е качено в официалната страница на Министерството на здравеопазването във фейсбук

Националният оперативен щаб препоръчва да се внимава при имунизацията на жени с ваксината на "Астра Зенека". От НОЩ препоръчват:

- Оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимания на жени под 60 години;

- Да не се прилага на жени над 60 години, при които има повишен риск от възникване на тромбози.

За целта преди да бъде поставена ваксината на "Астра Зенека" трябв амедицинско лице да снеме анамнезата на жената, на която й предстои да бъде ваксинирана с нея.

Предупреждението идва два дни, след като високопоставен представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди връзката между поставянето на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и образуването на тромби в организмите на ваксинирани, предаде "Франс прес".

ЕМА: Има връзка между ваксинацията с Астра Зенека и случаите на тромбоза

Ваксинацията с "Астра Зенека" бе спряна на 12-ти март в редица страни в Европа. Сред първите бе и България. Причината бе случаи на поява на тромбоза, както и на смъртни случаи, на вече ваксинирани с оксфордската ваксина.

Спират временно имунизацията с Астра Зенека

Имунизацията с тази ваксина бе възобновена на 19-ти март. Отворени бяха и т.нра. "зелени коридори", но броят на хората, които искат да си поставят "Астра Зенека" чувствително е намалял. Само за изминалото денонощие в Бургас и областта са поставени 93 дори от ваксината, а във Варненско - 119.

Между временно ваксината на "Астра Зенека" смени името си и вече се казва "Vaxzevria" ("Ваксзеврия"), става ясно от съобщение на Европейската агенция по лекарствата. Шведските здравни власти уточняват, че промяната на името няма до доведе до промяна на състава. Специалистите по ваксини трябва да са запознати с нея, тъй като етикетите ще са различни.

А от днес започва ваксинацията на хора над 65 години с придружаващи заболявания. Като една от ваксините, с които разполагат общопрактикуващите лекарите е именно "Астра Зенека".

В Бургаско ваксинират хора над 65 г. с придружаващи заболявания