Трябва да се спазва дистанция от 2 метра и е препоръчително хората да си останат у дома. Снимки Мариа Вълкова

Трябва да се спазва дистанция от 2 метра и е препоръчително хората да си останат у дома. Снимки Мариа Вълкова

Нова Зеландия се подготвя да премине от най-високото ниво 4 към ниво 3 на предупреждение за разпространение на корона вирус. Това трябва да стане на 28-ми април. До тогава все още и в сила ниво 4, която е в сила от 25-ти март.

1 440 са регистрираните случаи на COVID - 19 в страната, като първият случай е от 27-ми февруари. С днешна дата активните случаи са 507. Оздравелите вече са 974, а смъртните случаи са 12. До този момент са тествани 74 401 души, като това прави 15 429 тествани на 1 млн. население.

Репортери на "Черноморие" вече шеста седмица се свързват с бургазлии, които живеят на различни места по света, за ви разкажем какви мерки вземат правителствата по места за ограничаване на разпространението на корона вируса и поетапното връщане към нормалния начин на живот.

"Всеки ден има извънредни новини в 13:00 ч. Почти всеки ден се обсъжда положението на правителствено ниво и се решава дали да се правят промени в нивото на карантината, критериите за тестовете и разни други въпроси. Новините започват с благодарност към нацията, че спазва ограниченията и помага активно в борбата с вируса", разказа бургазлийката Мариа Вълкова, която живее със семейството си в Окланд от няколко месеца.

Това е най-големият град в страната. Населението му е 404 658 жители, а на агломерацията Голям Окланд около 1,33 млн. души.

В Нова Зеландия работят магазините за хранителни стоки, аптеките. Магазините за домашни любимци работят само онлайн. "В аптеките пускат по 1 човек, а в магазините пускат по 5 души едновременно. Опашката е отвън и хората са на разстояние 2 метра един от друг. Количките се дезинфекцират след всеки клиент. При покупката на една част от стоките до скоро имаше ограничение по отношение на количеството, което може да се купи - 1 или 2 броя на човек - като брашно, захар, сапун за ръце, тоалетна хартия и салфетки, веро и дезинфектанти, ориз. Правителството непрекъснато призовава да не се презапасяват хората и че има достатъчно храна, но въпреки това брашно се намира изключително рядко. Мая няма, както и бакплувер. Дезинфектанти успявам да намеря много рядко", разказва Мариа.

През първите седмици на извънредното положение в страната е нямало и сапун за ръце, и шампоани, веро и всякакви измиващи препарати. Липсвали са хляб и месо.

Обществените перални работят само 2 дни в седмицата. Бензиностанциите са на самообслужване. Зареждаш и плащаш на нощното гише, като по този начин нямаш контакт с персонала.

"Не се разрешава напускане на квартала. Излизането от вкъщи трябва да е само за пазаруване, спорт или разходка. Навсякъде важи правилото 2 метра разстояние между хората и никакви контакти с хора извън тези, с които живееш. Спазва се абсолютно с инцидентни изключения - примерно някакви сърфисти отишли да яхят вълните на един от плажовете. Дори в парка много хора носят маските си, въпреки че това не задължително", допълва бургазлийката. 

Всички, на които професията позволява работят от вкъщи. За всички пострадали от карантината, работодатели и работници, които не могат да работят или трябва да съкратят работните часове или търпят загуби под някаква форма държавата отпуска субсидиране за 12 седмици. Кандидатства се индивидуално. Като за работниците помощта е 585.80 $ на седмица за тези на пълен работен ден и 350 $ за тези на половин ден - по малко от 20 часа на седмица.

Предвидени са и помощи и за тези с временни визи, които имат финансови трудности. Кандидатства се пак индивидуално. "Всички временни визи ги удължиха до септември автоматично. Но пак трябва човекът да се обади на Имиграционните служби", уточнява Мариа.

Всички доставчици на ток, вода, интернет дават отсрочки за плащане на сметките за хората в затруднено финансово положение. "Нашият интернет доставчик подарява по 1 GB всеки ден до края на април, за да подпомогне работата от къщи или изобщо да облекчи стоенето в къщи", обяснява бургазлийката.

На 30-ти март двете големи вериги да домашни потреби и обзавеждане получиха разрешение от правителството да доставят стоки от важна необходимост, т.н. essentials онлайн - Harvey Norman и Briscoes. От няколко дни и към тях се присъедини още една верига "Kmart". Става въпрос за доставка на спално бельо, домакинска техника и кухненски прибори и стоки, компютри, офис обзавеждане, някой дрехи, отоплителни уреди.

"Училища и детски градини и университети затвориха буквално за един ден, защото от 3 ниво за 48 часа скочихме в ниво 4. Изместиха априлската ваканция, която е 2 седмици, за да съвпадне с карантината и така да дадат възможност на училищата да се подготвят за онлайн обучението. След това всички започнаха обучение онлайн. Правителството достави до домовете на всички деца, които нямаха компютри или интернет, устройства или връзка. А където не беше възможно материали на хартия. Пуснаха и специални сайтове за обучение на английски и маори - Learning from home с насоки за родители и учители и обучителни материали за 1-ва до 13-та учебни години", допълва бургазлийката.

Границите са затворени като навсякъде. В началото в карантина за 14 дни в страната са влизали само тези със симптоми. Те са били настанявани под карантина в подбрани хотели или места около летището. Другите са пускани в самоизолация в домовете им. Сега всички задължително остават под карантина за 14 дни, като тези със симптоми им е забранено да напускат хотелската стая. На останалите са им позволени кратки разходки в двора на хотела примерно.

Въпреки че живеят в социална изолация, Мариа и семейството й са посрещнали Възкресение Христово у дома в Окланд. Тя е боядисала яйцата като за целта е използвала естествени билки и растения, тъй като там бои за яйца няма.

През настоящата седмица в страната ще се подготвят за връщане към ниво 3, като то ще продължи 2 седмици. През това време правителството трябва да реши какви ще са следващите действия на 11-ти май, когато ще изтече периодът на ниво 3.

Взаимодействието с другите хора трябва да продължи да бъде много внимателно. Хората трябва да запазят социалната изолация, когато не са на работа, на училище или не пазаруват от магазините, или не спортуват.

Хората ще могат да разширят контактите си, като ще имат възможност да се свържат с най-близките си - със семейството или да полагат грижи, или да подкрепят изолирани хора. Ако някой от най-близкото обкръжение се почувства неразположен, той се самоизолира от всички останали в домакинството.

Придвижването във вътрешността на страната ще бъде разрешено. Така, хората, които не са си били у дома по време на въвеждане на мерките, сега ще могат да се приберат. Движението обаче ще става само в една посока. Гражданите на Нова Зеландия от островите Кук, Ниуе или Токелау могат да пътуват вътрешно в рамките на Нова Зеландия.

Спортуването на открито и отдихът навън ще стават на най-близкия плаж или парк, а не на любимото място. Нощуването навън или във вилата няма да бъде позволено.

"Ако сте опитен сърфист, можете да отидете на местната почивка. Ако не сте опитни, не сърфирайте. Ако искате да отидете на риболов, можете да го направите от пристанище или брега, гребането не е позволено. Еднодневните разходки по лесни пътеки ще бъдат разрешени, същото е и за планинско колоездене, ако имате опит и знаете пътеката. Но дистанцията от 2 метра трябва да се спазва", гласят препоръките.

От правителството препоръчват още да не се ползва никакво общо оборудване.

От 28-ми април се отварят центровете за ранно учене и образование и училищата за деца на възраст до 10 години включитен с подходящи мерки за обществено здраве. Учениците след 11-13 години ще продължат да учат у дома.

Където е възможно, студентите трябва да останат вкъщи и да продължат да учат дистанционно.

Когато родителите работят, могат да изпращат децата си на училище. Училищата ще бъдат безопасно място за децата да учат, докато родителите им са на работя или децата не могат да се учат от разстояние. Децата, които са в състояние, трябва да останат вкъщи и продължат дистанционното обучение.

Услугите за начално обучение, базирани в домашни условия, могат да се възобновят дейност с до максималния брой 4 деца при условие че са изпълнени изискванията за обществено здраве.

Детските центрове за игри ще останат затворени.

Личните предпазни средства (PPE) като ръкавици и маски не са необходими за училищна среда. Децата, младите хора и служителите, които са изложени на по-голям риск, се насърчават да стоят у дома. Всяко дете, млад човек или служител, който е болен, трябва да остане вкъщи.

Ще отнеме поне седмица, за да се подготвят училищата и услугите за ранно обучение, след като се премине ниво 3 на предупреждение.

Галерия