Премиерата на новелата е на 23-ти ноември в ReBonkers

Премиерата на новелата е на 23-ти ноември в ReBonkers

Премиерата на графичната новела "На конци. 1968. Една действителна история" и официалното откриване на едноименната изложба ще се състоят във варненския културен център "ReBonkers" на 23-ти ноември от 18.30 часа. На събитието ще присъстват почетният консул на Република Чехия във Варна - Зденка Боевова и авторът на графичната новела - художникът Веселин Праматаров.

Книгата разказва историята на тримата български студенти - Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на български мобилен оператор и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.

Новелата е с номинация за наградата "Златен лъв" на асоциация "Българска книга" в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост през 2021 г., има номинация за наградата "Бисерче вълшебно" на фондация "Детски книги" в категорията "Мечтатели'2022".

Графичната новела беше включена и в престижния каталог "White Ravens" на Библиотеката за деца и младежи в Мюнхен, Германия.