Сумата се изплаща на всички пенсионери без значение от размера на пенсията им. Снимката е илюстративна

Сумата се изплаща на всички пенсионери без значение от размера на пенсията им. Снимката е илюстративна

Приблизително 2 088 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. За изплащането на добавките за месец юни правителството ще отпусне допълнителни 104 400 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Целта е да се подкрепят пенсионерите, във връзка с ограничаване на последствията от COVID-19.

МС одобри 1 890 605 лева по програма за развитие на образованието

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 1 890 605 лева по бюджетите на общините за 2021 г. Те се отпускат целево за финансиране на национални програми за развитие на образованието. От тях 1 319 304 лева са за Националната програма "Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование". Средствата ще се използват за закупуване на електронни дневници за близо 1400 детски градини в цялата страна. Дневниците ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства и ще имат модул за родители. Софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на различни видове административна статистика и документация, което ще повиши качеството на административните процеси в градината.

562 901 лева се отпускат по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", с които ще бъдат изградени и оборудвани площадки за пътна безопасност в детски градини и училища.

8 400 лева са одобрени по Национална програма "Мотивирани учители" за увеличение на основната работна заплата с 500 лева на месец и покриване на транспортни разходи на учители, които работят в региони с недостиг на педагогически персонал.

Освобождават Димитър Георгиев като шеф на ДАНС

Правителството прие решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на Димитър Георгиев от длъжността председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Министерският съвет предлага на поста да бъде назначен Пламен Тончев, който от 2020 година до настоящия момент е директор на Териториална дирекция "Национална сигурност" град Кюстендил при ДАНС.

 

*В Новините накратко ще бъдат публикувани важни новини от деня