Фестивалът ще се проведе през септември в Бургас. Снимки Танц БГ

Фестивалът ще се проведе през септември в Бургас. Снимки Танц БГ

Петото издание на Фестивал за съвременни изкуства "Вода'2021" ще се проведе от 10 до 12 септември в Бургас. Фестивалът стартира през 2017 година в лабиринта на плувния басейн на Младежки културен център – Бургас. Програмата му включва разнообразни творби от български и международни автори в областите: инсталация, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, визуални изкуства и произведения в гранични жанрове. В петте издания на фестивала досега са гостували над 150 артисти от Франция, Германия, Латвия, Молдова, Южна Корея, Япония и България.

Специфично за фестивала е нетипичната среда, в която се представят произведенията. В продходните издания на "Вода" зрителят имаше възможност да избере сам своя маршрут и да открива различни артистични предизвикателства в неочакваните пространства на плувния басейн в Младежкия дом. Емблематични представяния в програмата на фестивала досега са звуковата архитектура на Абел Корински /Германия/, кукленият спектакъл "Хронолог" на театър "Де ла Масю" -Франция и Видинския куклен театър, инсталацията "Soult" на Гергана Лазарова, превръщаща водата в звук, експресивният корейски танц на Korea Dance Abroad, спектакълът "Храм" на Театър на сетивата – София.

Петото издание на фестивала е посветено на новите артистични локации в Бургас. Програмата му ще бъде представена в мрежа от необичайни пространства за култура в Бургас.

Фестивалът се реализира от сдружение "ТАНЦ БГ" с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд "Култура" и Унгарски културен институт София.