Кметът на Варна положи клетва за нов мандат. Снимки ОбС - Варна

Кметът на Варна положи клетва за нов мандат. Снимки ОбС - Варна

Новоизбраните общински съветници във Варна, новият стар кмет на община Варна Иван Портних и кметовете на райони и кметства положиха клетва на първото заседание на местния парламент от мандат 2019 - 2023 г.. В препълнената зала "Пленарна" те се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от Варненската община и да работят за тяхното благоденствие.

Тържествената церемония беше открита от временно изпълняващия длъжността кмет Пейчо Пейчев, който изтъкна, че за да стане Варна модерен, европейски град, са необходими сплотеност, разумни и полезни решения.

По традиция обръщение към местните депутати направи областният управител Стоян Пасев. "Днес почитаме свети Мина – Денят на християнското семейство, и аз ви възприемам като едно голямо семейство. От днес нататък се слага край на всички политически пристрастия и започва работа, работа и само работа в името на община Варна и на гражданите, които са ви гласували доверие. Надявам се да работим всички заедно. След четири години бих желал всеки един от вас спокойно да застане пред своите избиратели и да се похвали с един успешен мандат", заяви областният управител, след което връчи символите на властта – ключ и кметска огърлица, на Иван Портних.

От трибуната в зала "Пленарна" преизбраният кмет на Варна отправи призив към всички в местната власт през следващите четири години да градят мостове, а не стени помежду си. "В началото на новия управленски мандат искам да пожелая на всички успешна работа, мъдрост и зрялост в политическите решения.  Готов съм да продължим с реализацията на проектите във всички сфери на културно-икономическия живот –  градска инфраструктура, образование, култура, спорт, социална политика. Вярвам, че ще има конструктивност и диалогичност в нашата съвместна работа през следващите четири години", обърна се към съветниците кметът Иван Портних. Той допълни, че ще търси със съветниците допирни точки по всички теми, важни за варненци, независимост от политическата ориентация. "Очаквам от новия Общински съвет активност, критичност, диалогичност. И тъй като провеждаме тази сесия дни след 30-та годишнина от историческото падане на Берлинската стена, нека си пожелаем да търсим това, което ни обединява – да строим мостове, вместо да издигаме стени. Мотивиран съм да работим така, че варненци да се гордеят със своя град! На добър час!", заяви той.

Новоизбраните общински съветници получиха благословията за успешна работа и от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. "Благопожелавам мъдрост, увереност и голям успех на всички вас. Няма значение от вярата на човек, няма значение от неговата политическа принадлежност, важното е, че вие вече сте избрани и сте едно за просперитета на нашия град и нашата епархия. Бог да ви помага и да е с Вас. На добър час!", каза митрополит Йоан.

След края на церемонията по полагане на клетва първото заседание на местния парламент беше водено от най-възрастния общински съветник за този мандат Димитър Чутурков.

В дневния ред беше включена една единствена точка – избор на председател на местния парламент. След тайно гласуване и с подкрепата на 39 съветници беше преизбран Тодор Балабанов от ГЕРБ.

В новия Общински съвет са представени 11 политически партии и коалиции. От общо 51 съветници ГЕРБ има 18 представители, следвани от "БСП за България" с 8. След тях се нареждат "Демократична България", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", партия "Възраждане" с по 4 представители и ДПС с 3 съветници. Пет партии и коалиции ще имат по двама представители. Това са СДС, ВМРО, "Воля", МК "Земеделски народен съюз" и МК "Свобода", която за първи път влиза в местния парламент.

Галерия