Зам.-кметът по образование Диана Саватева връчи плакет Пегас на Николай Фенеров. Снимки Лина Главинова

Зам.-кметът по образование Диана Саватева връчи плакет Пегас на Николай Фенеров. Снимки Лина Главинова

Диана Саватева, новият зам.-кмет по култура, туризъм и спорт на Община Бургас връчи литературните награди за 2019 година. "Да приветстваме Диана Саватева, която за първи път ще връчи литературните плакетите "Пегас“, "Христо Фотев“ и "Петко Росен“. Награди, които се присъждат винаги в навечерието на 6-и декември, празника на Бургас - свети Николай Чудотворец“, откри срещата поетът Росен Друмев, председател на Писателското дружество в Бургас. Събитието събра поети, писатели, фенове на литературата в залата на Община Бургас. "Все още не съм стъпила в длъжността си, но като зам.-председател на комисията по култура в Народното събрание и като човек от  екипа на Димитър Николов се радвам, че съм сред Вас. Знаете колко обичам и ценя писателите. Поздравявам  всички", започна обръщението си Диана Саватева. Тя бе и човекът, от името на градоначалника, който връчи годишните отличия. 

Плакет "Пегас" за проза получи Николай Фенерски за книгата си "На пост". Плакет "Христо Фотев" за поезия бе даден на младата и талантлива Анамария Коева за стихосбирката й  "Кой си ти?". Високото отличие  бе дадено на нейната духовна майка - поетесата Роза Боянова, която обеща да предаде лично плакета на своята ученичка. (Роза Боянова е първата, която откри таланта на Анамария и дълги години твори в нейното студио "Митични птици" б.а.). 

Плакетът на името на "Петко  Росен" взе Янко Чолаков за неговата книга "Прояснение".

Преди връчването на традиционните наградите на Община Бургас за литература бе направен преглед на излезлите 10 поетични книги и 7 прозаични за 2019-та година. Докладчици бяха проф. д.ф.н. Сава Василев - поезия и проф. д-р Радослав Радев - проза.

"Нямаше слаба книга. Чудесна интелектуална продукция. Бургасе единствения град в България, който дава много пари за литература“, каза проф. Василев. Той заедно с колегата си проф. Радослов Радев сподели, че виждат една застаряваща аудитория  на автори. И че в следващите години ще се чувства глад за автори.

Номинирани за плакет "Христо Фотев“ и "Пегас“ бяха Ваньо Вълчев и Елка Василева. Двамата изявени автори, в писмен вид, са се отказали от номинациите, поясни поетът Росен Друмев.

Галерия