Срещата се проведе по инициатива на бургаските депутати от ГЕРБ. Снимка ГЕРБ - Бургас

Срещата се проведе по инициатива на бургаските депутати от ГЕРБ. Снимка ГЕРБ - Бургас

Проектът на новото комплексно разрешително за "Кроношпан" ще бъде представено за обществено обсъждане до края на зимата. До 10-ти декември предприятието трябва да представи график с етапите на въвеждане в експлоатация на новите техники. Всички мерки трябва да са изпълнени не по-късно от ноември 2019 година. Това стана ясно на работна среща с участието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, която се проведе днес в сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас. Тя бе инициирана от бургаските депутати от ГЕРБ. В заседанието участваха и депутатите Димитър Бойчев, Диана Саватева и Ася Пеева, шефът на екоинспекцията Тонка Атанасова, общинският съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев, кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по околна среда Руска Бояджиева в община Бургас, както и ръководството на дървопреработвателното предприятие "Кроношпан".

По настояване на кмета на общината в Комплексното разрешително на завода ще се изисква постоянен, непрекъснат мониторинг на емисиите от комина на предприятието. Стана ясно, че Община Бургас ще изпрати искане чрез Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) до Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) за включване на новоизградената станция в комплекс "П.Р. Славейков" в националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух (КАВ). По искане на община Бургас ИАОС вече предостави за постоянно ползване допълнителна мобилна станция за емисионни измервания на качеството на атмосферния въздух на Бургас. Така акредитираните от ЕАОС станции за измерване КАВ в града станаха четири.

Срещата в РИОСВ е първата от поредица разговори с големите промишлените оператори на територията на общината във връзка с чистотата на въздуха в града. След нея народните представители се запознаха с работата на различните лаборатории в РИОСВ, като най-новите технологии, с които разполага екоинспекцията, бяха показани от началник "Лаборатория" инж. Тодор Михайлов.