Част от учредителите дадоха своя първи брифинг. Снимки НПО Да си върнем Варна

Част от учредителите дадоха своя първи брифинг. Снимки НПО Да си върнем Варна

Новоучредената неправителствена организация "Да си върнем Варна" се цели в местната власт. Учредителите на НПО-то се представиха днес официално. Осем оттях избраха Морското казино за своя първи брифинг, като подчертаха, че това е емблематично място, в което витае духът на стара Варна. Всички те са кореняци варненци, в активна възраст, семейни и експерти всеки в своята област. Председател на Инициативния комитет е Георги Игнатов.

"Харесва ли ви това, което се случва с града ни днес? Доволни ли сте от начина, по който се управлява Варна и се харчат парите на варненци? Къде отива бюджетът на общината? Не считате ли, че представителите на гражданите в местния парламент трябва да защитават интересите на всички варненци, а не само на отделни икономически субекти? Кметът на града не трябва ли да е истинския негов лидер? Решени ли са транспортните проблеми, на инфраструктурата, на кварталите, на младите хора? Не смятате ли че варна заслужава много повече, че отново с гордост трябва да бъде наричана "морска столица", с тези риторични въпроси се обърна към журналистите говорителят на ИК Руслан Иванов.

"Ние сме граждани, които са родени, израснали и работили за града си и сме в активната възраст между 40 и 50 години. Нашият роден град достатъчно е дал на нас, сега искаме ние да му дадем, ние да бъдем полезни за него!", допълни Георги Игнатов. "Разходете се и погледнете улиците, центъра, Морската градина, крайбрежната алея и вижте дали това ви харесва! На нас не! Искаме да си върнем Варна от нашето детство- с чистите улици, с  красивите постройки, с тихите централни улици и спокойствието, и безопасността!", каза още той Игнатов.

Сред членовете на УС на сдружението са още финансовият консултант Свилен Дачев, адвокат Християна Джавгова, Силвия Колева, хотелиер, Екатерина Бондокова, маркетинг специалист, Теодора Янева, оператор въвеждане на данни, Ирена Чунгарова, експерт социални медии.

Всички те са обединени от идеята за промяна на Варна, за облагородяването й и превръщането й в привлекателна морска дестинация.

ИК "Да си върнем Варна" е формулирал в 12 точки работещите решения как да се реализира стратегическата му цел, сред които - ежемесечен дигитален референдум на всички решения, които касаят обществените процеси в общината; създаване на шест Обществени посредника /1 общински и 5 районни/, които, по подобие на омбудсмана да представляват гражданина пред общинската администрация; ежегодно онлайн атестиране на общинската администрация за нейната експертна и функционална компетентност и други.