Срещата се проведе по инициатива на областния управител Стойко Танков. Снимка Областна управа

Срещата се проведе по инициатива на областния управител Стойко Танков. Снимка Областна управа

Областният управител на област Бургас Стойко Танков и бургаски депутати обсъдиха важните проекти за региона. На срещата присъстваха още заместник-областните управители Тодор Иванов и Пламен Янев.

"Уважаеми народни представители, независимо от коя политическа сила сте избрани, бих искал да Ви призова да работим обединени и активно за интересите на Бургаска област. Аз и моят екип, и цялата общественост разчитаме на Вашето съдействие в Парламента по важни за региона приоритети, за реализацията на които е необходима намесата на законодателната власт", каза в началото на срещата областният управител.

Първият акцент с висок обществен отзвук и значение в представените приоритети е стартиране на процедурата за изграждане на обходния път на град Айтос, до реализацията на който областният управител настоя да се осигурят средства за строителство на две кръгови кръстовища и изкуствени неравности в проблемния участък.

Реконструкция на ГКПП "Малко Търново" и проектиране на обхода на Бургас – пътят Ветрен-Бургас-Южно Черноморие, бяха другите инфраструктурни теми, които областният управител представи пред бургаските депутати.

Според Стойко Танков на дневен ред са и наложащите законодателни промени, свързани с промяна на нормативната база за концесиониране на плажовете относно застрояване, контрол, поддържане на плажната ивица през зимата и др., промяна на нормативната уредба за поддръжка и стопанисване на язовирите, както и редакция на Закона за администрацията.

Имайки предвид, че Бургас се превръща в желан университетски град и във връзка с недостига на медицински кадри, областният управител постави темата за бъдещето развитие на медицинския факултет на университета "Проф. д-р Асен Златаров". Стойко Танков призова народните представители да съдействат за осигуряване на средства в размер на 1.5 млн. лева за оборудване на факултета, както и 6 млн. лева в рамките на 3 години за строителство на нов корпус.

Г-н Танков заяви, че спортна зала "Арена Бургас" задължително трябва да бъде завършена и пусната в експлоатация, за да може максимално бързо да възвръща инвестициите, вложени в нея. През 2023 г. предстои европейско първенство по волейбол и Бургас не бива да пропуска възможността да домакинства форума.

Присъстващите бургаски депутати определиха инициативата на областния управител като добро начало и изразиха увереност, че когато става въпрос за приоритети на региона партийните различия ще останат на заден план. Ангажираха се с активна работа и ще работят в посока реализиране на важните законодателни инициативи, които да гарантират бързото разрешаване на наболелите проблеми.

От своя страна депутатите запознаха областния управител със свои инициативи в полза на обществеността и Бургаска област.

На срещата в Областна администрация Бургас присъстваха бургаските депутати от: ПП "Продължаваме промяната" - Константин Бачийски, Милко Пенев, Димитър Ташев, ГЕРБ - СДС - Жечо Станков, Любен Дилов, ДПС - Фатме Рамадан, Севим Али и Ешереф Ешереф, ИТН – Златомира Карагеоргиева-Мострова, "БСП за България" – Петър Кънев, "Демократична България - Обединение" - Ивайло Мирчев.

Срещите между областния управител Стойко Танков и екипа му с народните представители ще се провеждат на всеки два месеца.