В края на миналата година областният управител Вълчо Чолаков е организирал среща на заинтересованите страни. Снимка Архив Черноморие-бг

В края на миналата година областният управител Вълчо Чолаков е организирал среща на заинтересованите страни. Снимка Архив Черноморие-бг

Уведомен съм за стачката на превозвачите. Имам писмо от "М-Бус" и от Конфедерацията на автобусните превозвачи, каза пред "Черноморие" областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. На 13-ти януари, понеделник, започват ефективни стачни действия на голяма част от автобусните превозвачи в страната и курсове няма да се изпълняват. Причината са трите им искания, които не са изпълнени от Министерството на транспорта - намаляване размера на тол таксите и обхвата на системата, справедливо разпределение на средствата за субсидиране и компенсиране на превозите, както и инкриминиране на нерагламентирания превоз на пътници.

В края на миналата година областният управител е организирал среща на заинтересованите страни. В нея са участвали превозвачи, кметове на общините Малко Търново, Созопол и Средец, както и бургаски депутати. Основният проблем, който е разискван на нея е бил за справедливо разпределение на средствата за субсидиране и компенсиране на превозите. След това е имало среща на национално ниво с министъра на транспорта Росен Желязков. Явно превозвачите не са останали доволни от преговорите и стачка ще има.

"Това, което мога да направя като областен управител е да разреша на община, ако е прекратила договора си с фирма, която участва в стачката, да сключи временен договор, за да гарантира превоза на жителите си до провеждането на нов конкурс за избор на фирма изпълнител", обясни Вълчо Чолаков. Нито един от кметовете на засегнатите от стачката на автобусните превозвачи общини до този момент не е отправил такова искане до областния управител.