Собствениците на язовири трябва да осигурят достъп до язовирните стени и съоръженията към тях. Снимка Архив Черноморие-бг

Собствениците на язовири трябва да осигурят достъп до язовирните стени и съоръженията към тях. Снимка Архив Черноморие-бг

Областният управител на област Бургас Стойко Танков предупреди собствениците на язовири да внимават, заради прогнозарата за обилни валежи. Очаква се формиране на значителен по количество повърхностен поток, който ще способства повишаването на речните нива и увеличаването на обемите на язовирите на територията на областта.

Собствениците на язовири трябва да осигурят достъп до язовирните стени и съоръженията към тях, да поддържат връзка с операторите на язовирите, да регулират и поддържат водните нива в язовирите до коти, гарантиращи безопасната им експлоатация, позволяващи безпрепятствено поемане на високи вълни, за да не се допускат аварийни ситуации и повишен риск от наводнения. Стриктно да се спази предписанието за контролирано понижаване на водното ниво до кота "мъртъв обем", както и други предписания на ДАМТН, свързани с ограничаване на водните нива в язовирите и намаляване натовареността върху язовирните стени. Осигуряване на проводимост на преливните и основните изпускатели и предприемане на действия за недопускане запушването им от наноси, свличания на земни маси и плаващи предмети, се указва още в писмото на областния управител.

С повишено внимание да се наблюдават каскадно разположените язовири, язовирите в неизправно техническо състояние, както и язовирите в процес на извършване на ремонтно-възстановителни дейности.

През почивните дни времето ще остане нестабилно. Облачно, с краткотрайни, локално интензивни превалявания, гръмотевици, временно усилване на вятъра и условия за градушки. По-значителни количества дъжд се очакват в неделя. Вятърът в събота от североизток, в неделя ще се обърне от север и временно ще се усили. Максималните температури ще се понижат до 18°-23°, от неделя ще започне ново повишение.

В понеделник облачността ще се разкъса и намалее, но на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще отслабне. Дневните температури ще достигнат 24°-29°.вятър с пориви до 14-17 м/сек.