25 са установените случаи на корона вирус в Бургаско, 9 са оздравели. Снимката е илюстративна

25 са установените случаи на корона вирус в Бургаско, 9 са оздравели. Снимката е илюстративна

От две седмици се дебатира масовото тестване на жителите на общините. Това обаче зависи от кметовете дали искат и дали могат да направят такова тестване, коментира пред "Черноморие" областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Темата ще бъде обсъдена отново на заседание на Областния кризисен щаб, което ще се проведе в първия работен ден на следващата седмица - 21-ви април, вторник. Заседанията се провеждат всеки понеделник, но тъй като 20-ти април, понеделник, се пада официален почивен ден заради Възкресение Христово, сбирката на членовете на Областния щаб е планирана за вторник.

Повод за коментара му стана изказване на кмета на Община Бургас Димитър Николов. "Призоваваме останалите общини на територията на област Бургас да следват нашия пример за масов скрининг, защото информацията, която имаме е, че ежедневно между 20 000 и 25 000 жители на другите съседни общини влизат в Бургас по различни причини – работа, медицинска услуга или друга причина и ако се развие тази скринингова кампания на територията на Бургаска областще има много по-голям ефект и ние ще защитим жителите на Бургас със спиране на вирусоносителя на наша територия. Затова молбата ни е да последват нашия пример и каквото им е необходимо като съдействие, информация по отношение на методиката и организацията сме готови да им помогнем", каза след заседание на Общинския кризисен щаб Димитър Николов.

"И аз се притеснявам, че идват хора в нашата община. Предстои да обсъдим масовото тестване на заседание на Областния щаб другата седмица. Когато има резон да се прави нещо правилно, става въпрос и за възможности, то трябва да се направи. Но не трябва да действаме прибързано. Трябва да чуем медицинските специалисти, за да вземем информирано решение", каза пред "Черноморие" кметът на община Царево Георги Лапчев.

2 555 са изследвани в Бургас, 18 души са с изградени антитета

От 25 регистрирани с корона вирус в Бургаско, 9 са оздравели