Срещата се състоя в сградата на администрацията. Снимка Областна управа

Срещата се състоя в сградата на администрацията. Снимка Областна управа

Бургас и региона са сигурна дестинация за туристите. Това увери областният управител Вълчо Чолаков посланика на Република Словакия в България Негово Превъзходителство Мануел Корчек. Дипломатът посети Областна администрация Бургас, за да получи информация от първо лице във връзка с разпространението на COVID -19. По думите му туристите от Словакия обичайно избират България. През 2019 г. техният броя е бил над 77 000.

"Институциите и бизнесът полагат всички усилия, за да не се допусне разпространение на вируса. Работим върху превенцията. Туристите от чужбина трябва да знаят, че активните случаи тук остават малко на база брой население и площ. Дисциплина от страна на всеки един, това е ключовото в момента", така областният управител Вълчо Чолаков отговори на въпросите на посланика по време на днешната среща. Чолаков изчерпателно разясни всички мерки, по които заведенията за хранене и местата за настаняване работят. По думите му бизнесът оказва пълно съдействие осъзнавайки, че именно сигурността на региона би довела туристи това лято на българското море.

"Имаме една от най-добре работещите Регионални здравни инспекции и много активни общински щабове. Мерките по отношение на карантината са много строги, полицията оказва стриктен контрол и това помага за превенцията. Туристическият бранш работи по строг протокол, нужните мерки са разписани, един вид обучение, с което всеки собственик повишава сигурността на своя обект", допълни областният управител на Бургас. Той подчерта предимствата на българското Черноморие, богатата културна програма и възможностите за разнообразни форми на туризъм.

Двамата обсъдиха и възможностите за сътрудничество в сферата на културата и инвестициите.