Дебелт заслужава обновена сграда на читалището, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимки Лина Главинова

Дебелт заслужава обновена сграда на читалището, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимки Лина Главинова

Читалището в село Дебелт ще бъде обновено с европейски средства. Община Средец спечели проект "Древен шепот - творчески резонас" по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег" в партньорство с община Визе, Турция. Стойността на проекта 492 463,30 евро безвъзмездна финансова помощ, като средствата за Община Средец, която е водеща по проекта са - 269 938,67 евро.

"Това е най-голямото читалище в общината. Дебелт заслужава да има ообновена сграда на читалището, което се посещава и от малки, и от големи. По проект ще бъде ремонтирана сградата. Тъй като средствата по програмата не са достатъчни за цялостното обнавяване, с пари от Общината ще бъде ремонтиран сутерена - санитарните възли и съблекалните", каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

Това е поредният проект, който Община Средец печели по Програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег". А най-успешният в сектор "Екология" е Зелената къща в Средец. "Този проект вдигна високо летвата и погледите на всички са насочени към нас", допълни кметът Жабов.

"Децата ще бъдат доволни. Успоредно с това тук ще идват и студенти по туризъм. Подписахме споразумение между Община Средец и Колежа по туризъм в Бургас за това. Много добре работим тези четири години с кмета Жабов", каза кметът на село Дебелт Иванка Ангелова.

"Проектът е иновативен и може да бъде приложен и в други общини. Културно - историческото наследство ще залегне в основата на развитието на икономиката. Предвиждаме 300 участници да се включат в проекта", каза ръководителят му Петя Шиварова. По него е предвидено да има семинари за занаяти, представяне на традиции в рамките на Съвместния комплекс за творчески туризъм "Траките: древност и съвремие", който ще бъде изградено по проекта. Той е с продължителност 24 месеца.

Галерия