Сградите, които се обновяват по програмата са с до 35 апартамента. Снимка Община Бургас

Сградите, които се обновяват по програмата са с до 35 апартамента. Снимка Община Бургас

Обновяват десет жилищни сгради в централна градска част на Бургас със средства от оперативна програма "Региони в растеж". Те се намират на улиците - "Александър Велики", "Александровска" № 50, "Александровска" № 52, "Хан Крум" № 11, "Хан Крум" № 13, "Момина сълза", "Алеко Богориди", "Вола", "Александър Батенберг", "Рилска". По "Региони в растеж" се финансират проекти за енергийна ефективностна жилищни сгради с до 35 апартамента.

Всичките десет проекта, финансирани по този първи транш от ОПРР, трябва да бъдат завършени до края на 2020 г.

"Добрата новина е, че заради активността на Бургас имаме одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства да обновим в периода 2020 - 2022 година", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

Извън националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, Община Бургас стартира собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни "Александровска" и "Алеко Богориди", като подготвя, администрира проектите и води комуникацията с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

По националната програма за енергийна ефективност, със средства от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, обитавани от 40 000 души.