Бившето военно летище край Равнец е в близост до зоната, за която има инвестиционно намерение. Снимка Архив Черноморие-бг

Бившето военно летище край Равнец е в близост до зоната, за която има инвестиционно намерение. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинският съвет в Бургас даде "зелена светлина" на инвестиционно намерение за изграждане на завод за зелен водород и фотоволтаичен парк край село Равнец. Повече от два часа продължиха дебатите по докладната записка, входирана от кмета на Бургас Димитър Николов.

На 10-ти март т.г. в Община Бургас е постъпило заявление с вх.№ЕД-843/10.03.2023 г. от "Виртус Инвестмънт" АД за реализиране на инвестиционно намерение на територията на с.о. "Индустриален парк Равнец", находяща се в землище на село Равнец.

Дружеството е подало заявление вх.№БАИ-ЗНИ-8/08.03.2023г. по чл.18, ал.1 от Закона за насърчаване на инвестициите и чл.4 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите към Българска агенция за инвестиции за издаване на сертификат за инвестиция клас "А".

Планираната инвестиция в проекта е в размер на 594 млн. лева.

С инвестиционното намерение се предлага на територията да се реализира производствен комплекс, който включва различни бази за производство и асемблиране на елементи за водородната индустрия и база за асемблиране на зарядни станции. Производствения комплекс ще се захранва от зелен водород. Целта е да се обособи въглеродно-неутрална зона.

На първи етап се предвижда гореописаните производства да осигурят до 200 работни места, като съгласно представения  5-годишния план от Дружеството, същите да се увеличат до 1000.

Предлага се да бъде изграден и център за компетентност (обучение, иновации) с участие на български и чуждестранни университети, като дейностите по проекта да бъдат ангажирани над 150 специалисти и работници.

Първата реакция срещу докладната записка дойде от Константин Бачийски ден преди заседанието на ОбС. Според него, Общината иска по този начин да сложи край на реализацията на проекта за Индустриална зона. Бачийски, който е бивш съветник от "Средна европейска класа" и избран за депутат в 49-то НС от "ПП - ДБ" беше в залата по време на заседанието.

По време на дебатите от отговорите на инвеститорите стана ясно, че проектът им е върху площ от 800 дка. Фотоволтаичните панели ще бъдат разположени върху покривите на сградите, както и върху част от другите 400 дка. Върху 50 от тези декари ще бъде изграден завода за зелен водород.

От СЕК попитаха дали е възможно тези фотоволтаици да бъдат изместени на 2 км от зоната, за да не попречат на една бъдеща реализация на проекта за Индустриална зона и карго летище в Равнец.

"Фотоволтациите трябва да се сертифицират на една площ със завода, не може да бъдат поставени на друго място", обясниха инвеститорите. Те имат изграден водороден парк в Гърция, край Килкис.

В разгара на дебатите Иван Гаврилов (ГЕРБ) взе дума за основно изказване, в което прочете писмо на предишния инвеститор, който искаше да изгражда водороден завод на същото място. Въпреки решението на местния парламент, държавата промени намеренията си по време на управлението на кабинета на "Продължаваме промяната" с премиер Кирил Петков и до реализацията на проекта не се стигна. "Г-н Бачийски прави това многократно. Използва влиянието си на държавно ниво, за да провали проекта. Сега се опитва да направи същото", заяви Гаврилов.

"Измества се темата. Търсим най-добрите възможности. Идеята е да намерим по-подходящо място , а не да харижем земята за 35 години срещу голяма инвестиция и нищожни работни места", заяви Росен Топкаров от СЕК.

"Планът Бачийски" се разраства по време на предизборната кампания. Той коректно се яви на местните избори за кмет през 2019 година, но загуби изборите и не сме длъжни да изпълняваме проекта му", заяви Георги Маринчев ("Движение Гергьовден").

Георги Дракалиев (ВМРО) призова дебата да не се превръща в политически.

"Искам да благодаря на инвеститорите, които уважиха усилията на общинската администрация. На прага сме за втори път да изгоним инвеститор. Виждате какво прави държавата. Разваля летище с карго терминал край Доброславци, за да привлече инвеститор. В ЕС има само едно летище с карго терминал изградено с европейски средства и то е в Испания. В момента европейските чиновници, които са взели решението за инвестицията са подсъдими. Откъде ще дойде този инвеститор в Бургас? Нито един не е почукал на вратата ми, откакто съм кмет. Това е възможност за всички. Предоставяйки този терен няма да пречим на летището. Има още 2 600 дка площ там. Специалистите се произнесоха и казаха, че едната писта не е годна, а за другата са нужни 100 млн. лева. За тези 5 години, 4 ни се пречи. Ще трябва да върнем терена на държавата, след като не можем да привлечен инвеститори за зоната. Кой ще носи отговорност", заяви кметът Димитър Николов.

Дебатите продължиха още час след неговото изказване и накрая завършиха с приемане на докладната записка с 35 гласа "за", 2 "против" и 3 "въздържал се".