Без дебати премина докладната за новите правила за прием в първи клас. Снимка Лина Главинова

Без дебати премина докладната за новите правила за прием в първи клас. Снимка Лина Главинова

Общинският съвет в Бургас гласува новите правила за прием в първи клас. Докладната записка с проекта за Системата за централизиран прием, записване и приемане на ученици в първи клас в общинските училища на територията на община Бургас бе подкрепена с 39 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се". Тя ще влезе в сила още от тази година и приемът ще се осъществява вече по нея.
Новата система е разработена съгласно Наредба 10. Тя важи за училищата в цялата страна. Освен задължителните условия, които са посочени в нормативния документ, всяка община може да въведе и допълнителни критерии за приема.
Община Бургас разработи своя система за прием. Тя бе качена на сайта на администрацията и в продължение на 30 дни родителите можеха да правят предложения по нея. За този период бяха направени 119 предложения. Голяма част от тях бяха за обединяване на двата района в Меден рудник и на трите района в Централна градска част - район "Зора" (тук са училищата - ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Васил Априлов" и ОУ "Пейо Яворов"), район "Централна градска част" (тук са училищата - ОУ "П.Р.Славейков", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията"), район "Западна Централна градска част" (тук са училища - СУ "Любен Каравелов", ОУ "Княз Борис I" и СУ "Иван Вазов").