Решението за новата клетка на депото бе взето с пълно мнозинство на заседание на местния парламент. Снимки ОбС Варна

Решението за новата клетка на депото бе взето с пълно мнозинство на заседание на местния парламент. Снимки ОбС Варна

Нова клетка на регионалното депо за отпадъци на общините Варна, Аксаково и Белослав предстои да бъде изградена. Проектът получи "зелена светлина" на сесията на Общинския съвет в морския град. Строителството се налага, тъй като според извършеното геодезическо заснемане на достигнатото ниво на запълване на клетка 1 свободният капацитет би осигурил експлоатация на депото за не повече от 3 години.

На Общото събрание на Регионалното сдружение на общините е взето решение за нова клетка с индикативна стойност около 13 млн. лева с ДДС, която ще се строи за периода 2023 – 2025 г. Община Аксаково трябва да обяви обществена поръчка за изграждане на съоръжението. Финансовото участие на трите общини се разпределя, както следва: 77,6% за община Варна, 19,8% – за община Аксаково и 2,6% – за Белослав. Финансирането ще се осигури от бюджета на община Варна и/или план-сметка за дейност „Чистота" за съответната година, както и/или от заемни средства.

Сред темите на днешното заседание бе и изграждането на пристройка за две яслени групи към Детска ясла №7 „Роза". Проектното предложение е одобрено от министъра на образованието и науката и е включено в списъка към Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища.

Съветниците дадоха съгласието си за изпълнението на проекта, чиято обща сметна стойност е близо 2,8 млн. лева с ДДС. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2023 г. и 2024 г. и от съфинансиране от Община Варна.

С изграждането на пристройката ще се осигури място за още 50 деца, с което недостигът на места в район „Приморски" ще бъде до голяма степен преодолян, стана ясно на днешното заседание.

Галерия