Община Бургас ще определи с конкурс фирмите, които ще изготвят техническите паспорти и сертификатите на сградите. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас ще определи с конкурс фирмите, които ще изготвят техническите паспорти и сертификатите на сградите. Снимка Архив Черноморие-бг

200 000 лева от бюджета на Община Бургас за 2022 г. да отидат за финансиране авансовото плащане към изпълнителите на енергийно и техническо обследване (включително сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и технически паспорт) на многофамилните жилищни сгради, собственост на партньорите на Община Бургас по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I". Средствата са за сметка разходите, предвидени в бюджета за 2022 г. за фонд "Мостово финансиране и съфинансиране на проекти", общинска дейност 128 "Международни програми и споразумения", §10-20 "Външни услуги".

Това предлага със своя докладна записка кметът на Община Бургас Димитър Николов. Средствата ще бъдат изплатени на фирмите, които ще направят обследванията и ще изготвят техническите паспорти и енергийните сертификати на жилищните блокове в Бургас, които искат да кандидатстват за саниране по новата програма.

"По процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I" с финансиране по линия на механизма за възстановяване и устойчивост е предоставена възможност многофамилните жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, да кандидатстват за БФП. За целта е необходимо да се изготвят обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. В публикувания на сайта на МРРБ проект на Насоки за кандидатстване по процедурата, са обявени два крайни срока за кандидатстване, а именно 23:59 часа на 15.02.2023 г. и 23:59 часа на 31.03.2023 година.

Предложения за изпълнение на инвестиция по настоящата процедура ще могат да бъдат подавани само в партньорство с общината, където се намира сградата. Общинската администрация ще бъде водещ партньор в проекта и ще изпълнява функциите по неговото административно и финансово управление, както и отчитането му пред структурата за наблюдение и докладване. В насоките е посочено, че е допустимо една община да участва с повече от едно проектно предложение, при условие, че не е за една и съща сграда/блок-секция. За целта ще бъдат подписвани партньорски споразумения, в които са определени правата и задълженията съответно на общината от една страна и на сдружението на собствениците от друга страна.

Наличието на енергийно и техническо обследване (включително сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и технически паспорт) е предварително условие за кандидатстване по настоящата процедура. Без наличието на тези два документа не е възможно участие на сдруженията на собствениците в процедурата.

Отчитайки кратките срокове, с които разполагат сдруженията на собствениците за подготовката на изискуемите документи, съгласно публикувания на 30-ти септември 2022г. проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедура: "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I",  е необходимо в кратки срокове по реда на ЗОП да се определи изпълнител на тези дейности. За да стартира изпълнението им е необходимо до края на 2022 г. да бъде осигурен финансов ресурс в размер на 200 000 лева, с който ще се обезпечи на авансовото плащане към изпълнителите на двете обследвания.

Средствата за енергийно и техническо обследване ще бъдат възстановени на общината за всички проекти, които бъдат одобрени за финансиране по процедурата, тъй като са определени като допустим разход", са мотивите, с които кметът Димитър Николов иска от съветниците да одобрят разхода на средствата.

Община Бургас е сред общините с най-много санирани жилищни сгради през първия програмен период. Тогава санирането беше на 100% безвъзмездно. Сега, за да кандидатства едно сдружение по програмата, ще трябва да има технически паспорт и сертификат за енергийна ефективност. Ако бъде одорбено за саниране, разходите за паспорта и сертификата ще бъдат възстановени на сдружението. За да улесни сдруженията, от Общината са готови да поемат разходите за техническия паспорт и сертификата и след одобрението на проекта на съответното дружество, да си получат парите от оперативната програма.

Докладната записка на кмета Димитър Николов ще бъде гледана и гласувана на предстоящата сесия на местния парламент.