Живко Табаков поиска отговорът на питането му да бъде оповостен публично. Снимка Лина Главинова

Живко Табаков поиска отговорът на питането му да бъде оповостен публично. Снимка Лина Главинова

Избрахме фондация "Георги Енчев" за организацията на Фестивала на рибата и виното, защото имат опит в провеждането на кулинарни фестивали. Това каза Петър Парушев - началник отдел "Култура" в община Бургас в отговор на питане на общинския съветник Живко Табаков. Независимият съветник зададе няколко въпроса към Общината във връзка с организацията и провеждането на фестивала.

Табаков поиска да получи отговори на следните въпроси: "Чия е концепцията?", "Какви постъпления има по време на провеждането му?", "Как е избрана фондацията?" и други.
Фестивалът на рибата и виното предизвика бурни и противоречиви реакции. Идеята за него е на общинския съветник от НФСБ Ангел Божидаров. Той я промотира още преди три години. При първото обсъждане на докладната му записка в местния парламент обаче тя не срещна подкрепата на колегите му. Тогава се чуха много "за" и "против". Някои от съветниците дори заявиха, че Бургас няма нужда да става един от морските градове, в които ще има такъв фестивал. Пободни форуми радват от години жителите на Царево и Несебър, а празници на виното има в Поморие. Въпреки сериозната съпротива тогава, Божидаров не се отказа и при втория опит докладната му записка бе приета. Първото издание на Фестивал на рибата и виното трябваше да се проведе още същата есен на 2016 година. Фестивалът трябваше да се случи в района на Магазия 1. За целта бе разработен и идеен проект с разположението на щандовете, на които ще се предлагат риба и вино. Въпреки усилията обаче фестиввалът не се случи. Той имаше своята първа среща с бургазлии през есента на 2017 година. Тогава мястото вече бе променено - на площад "Св. св. Кирил и Методий".

Тази година фестивалът се проведе на площад "Тройката", а негов организатор бе фондация "Георги Енчев". От бюджета на община Бургас бяха заделени 20 000 лева за провеждането му.
Основното, което се продаваше на двата мобилни ресторанта бе месо. Рибата бе като съпъстващ продукт. А три от шестте вида риби, които се продаваха бяха речни, не морски.

"Смущаващо е, че не е направен конкурс за избор на изпълнител. Вярно ли е, че фондацията е избрана, защото дължи 2000 лева неплатено тротоарно право и 12 000 лева непокрити задължения към почистващата фирма "Титан"?", попита Табаков.

"Нямаме информация за такива задължения. Фондацията е избрана, заради опита, който има в организирането на такива фестивали", отговори Парушев.