Докладната записка е на Калояна Живкова и Пеньо Мечков. Снимка Лина Главинова

Докладната записка е на Калояна Живкова и Пеньо Мечков. Снимка Лина Главинова

Община Бургас ще изготви проект за облагородяване на пространството в местността "Шилото" и поставяне на паркова мебел, а средствата за това ще бъдат заложени в бюджета на Общината за 2019 година. Това решиха общинските съветници на последната за годината сесия на местния парламент.

Предложението за това е на съветниците от ГЕРБ Калояна Живкова и Пеньо Мечков. "В местността се намира 15-метров кръст, дело на бургаския автор Руси Стоянов. Монументът се вижда от различни точки на града през светлата и тъмната част на денонощието. Освен градски символ той е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда. Също така Шилото е предпочитана дестинация за любителите на екстремни спортове – планинско колоездене, парапланеризъм.

Предвид написаното по-горе считаме, че би било полезно за жителите и гостите на Бургас да бъде помислено за по-удобен достъп до върха, както и за почистване и облагородяване на замърсената с отпадъци местност. Към момента, поне веднъж в годината, пространството се почиства", пише в докладната записка.

"Земята там е земеделска. Надявам се, че процедурите по промяната на статута на земята да минат бързо", каза в залата Калояна Живкова.

До дебати не се стигна и съветниците подкрепиха предложението с 42 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".