Украинци търсят информация на Морска гара за преместването, което им предстои. Снимка Черноморие-бг

Украинци търсят информация на Морска гара за преместването, което им предстои. Снимка Черноморие-бг

Община Бургас ще настанява украинци и по новата програма, която започва да действа от 1-ви юни. По нея всеки собственик на база за настаняване може да приема украинци, като за това ще получи финансова компенсация в размер на 15 лева на ден. В сумата влиза нощувка, закуска, обяд и вечеря за един украинец.

В продължение на три месеца над 100 украинци бяха настанени в общинските бази на Бургас. Към днешна дата техният брой е 60 души.

Кметът на Бургас Димитър Николов входира докладна записка в Общинския съвет, с която поиска местния парламент да му даде "зелена светлина", за да може Общината да участва и по новата програма. Извънредната сесия се проведе вчера и на нея искането на кмета бе подкрепено.

Това напрактика означава, че украинците, които имат статут на временна закрила, ще могат да останат за срок от 3 и 4 месеца в следните общински бази - "Многофамилни жилищни сгради-социални жилища" в комплекс "Меден рудник", където има пет апартамента с общо 15 места за времето не по-късно от 31-ви юли 2022 година; туристическа база в квартал "Ветрен" (масивна триетажна сграда) с капацитет 29 места до 31-ви август 2022 г; туристическа база в лесопарк "Росенец" с капацитет 10 места до 31-ви август.2022 г; тристаен апартамент в комплекс "Меден Рудник" бл.127, вх. Д, ет. 1, с капацитет 5 места до 31-ви август 2022 г.

Украинците, които не искат да бъдат преместени, отиват в буферни центрове

100 украинци са преместени в базата на Министерски съвет в Сънито

От неделя, 29-ти май, започна преместването на украинците от хотелите, които се намират на Черноморието към вътрешността на страната. Тъй като твърде малко хора се възползваха от предоставената възможност, планът за преместването им бе спрян. Украинците трябва да напуснат хотелите на 1-ви юни. Днес е последният ден от тримесечната програма, която им дава възможност да останат в хотелите.