Докладната на Калояна Живкова бе подкрепена от мнозинството. Снимки Лина Главинова

Докладната на Калояна Живкова бе подкрепена от мнозинството. Снимки Лина Главинова

Община Бургас да организира кампания за разделно събиране на стари гуми, за да не бъдат горени. Предложението е на съветниците от групата на ГЕРБ Калояна Живкова и Николай Иванов. Докладната им записка предизвика дебати в залата на местния парламент по време на днешното заседание.

"Всяка година в Общината се подават сигнали, че се горят излезли от употреба гуми, а те отделят отровни вещества във въздуха. Затова е по-добре да бъдат предавани от собствениците им в мобилните пунктове", мотивира докладната си Калояна Живкова.

"Озадачен съм от предложението. Колко ще струва събирането на гумите и какво ще бъдат правени те", попита съветникът от НФСБ Георги Дражев.

По думите на Калояна Живкова няма да бъдат изразходвани допълнително средства за тази кампания.

"Община Бургас има сключен договор за събиране на гуми. Разполагаме с 19 мобилни центъра и това няма да струва почти нищо, защото имаме назначени хора", обясни Стефан Калчев - директор на общинско предприятие "Чистота еко", която започна кампания за разделно събиране на отпадъци. Целта е да се насърчат бургазлии да предават излезлите от употреба вещи и уреди, а не да ги хвърлят в казаните за битови отпадъци. Ако предадеш гума на мобилния център ще получиш в електронната си карта 2 точки. А тези, които съберат най-много точки за предадени вещи, ще получат награди.

"Всяка гума може да бъде върната от физическото лице. Какво ще ги правят тези гуми? Да не започне сега някоя фирма да ги изгаря организирано", попита още Дражев.

"Г-н Дражев, разсъждавайте по-екологично. Тази кампания е насочена към хората, които сами си сменят гумите пред блока и после се чудят, какво да ги правят", отговори му Николай Иванов.

"19 мобилни центъра работят на територията на Общината. Целта е да насърчим хората да предават излезлите от употреба гуми. Общината има сключени договори с фирми, които са лицензирани да събират гуми от Министерството на околната среда и водите. Няма притеснение, че гумите, които се събират ще бъдат горени. Пътят на отпадъка е проследяем. Ще има и ограничения на броя гуми, които могат да бъдат предавани от физическо лице на мобилните центрове", коментира Руска Бояджиева - зам.кмет по европейски политики и екология в Община Бургас.

Според Евгений Мосинов от БСП, трябва да бъде заделен ресурс да се плаща на хората, които предават гумите в тези центрове. В противен случай бургазлиите нямало да бъдат мотивирани да го правят.

"Не се предвижда заплащане при предаване на гумите. Това става безвъзмездно. Хората, които предават отпадъци трупат точки в специално издадена карта. Целта е да ги стимулираме да предават на тези центрове ненужните предмети и уреди", допълни Бояджиева.

"Защо да си предавам гумите в центорвете без пари, като и сега това става в центровете за смяна на гуми. Може би трябва да се помисли в посока мобилните станции да обикалят повече места, за да бъдат насърчавани хората да си предават гумите там. И смяната трябва да става в сезона, а не септември, както е посочено в докладната записка", коментира Димитрина Буланова от ГЕРБ.

След направената корекция в докладната записка, че кампанията трябва да се проведе, не през септември, а през есента, тя бе подкрепена с 32 гласа "за", 5 "против" и 6 "въздържал се".

Галерия