Общината е партньор в Сдружение, което ще кандидатства за финансиране на проекта. Снимка Архив Черноморие-бг

Общината е партньор в Сдружение, което ще кандидатства за финансиране на проекта. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас ще създава по проект Югоизточен научно-изследователски център по генетика и биотехнологии, с който ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Освен Общината, партньори в Сдружението са - университет "Проф. д-р Асен Златаров", както и лечебни заведения, регистрирани на територията на община Бургас. Ръководител на проекта е доц. Цветан Велинов – временно изпълняващ длъжността декан на Факултета по медицина в университет "Проф. д-р Асен Златаров"..

Целта на проекта е изграждане и развитие на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания, която ще гарантира достъп на пациентите до постиженията и ефективността на персонализираната медицина.

В рамките на проекта, със средствата на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията – секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория.

Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.

Ползите за Бургас от изграждането на Научно-изследователски център по генетика и биотехнологии са безспорни:

- Подобряване грижата за здравето на гражданите на общината чрез гарантиране на достъп до модерни технологии за диагностика и терапии на значими социални заболявания, каквито са онкологичните.

- Възможностите на генетичната лаборатория ще подпомогнат ефективността на Общинската програма "Инвитро". Наличието на секвенатор от следващо поколение (Next-generation Sequencer), който с високата си производителност, всеобхватност и скорост ще дава възможност за задълбочен анализ на човешкия геном, позволявайки прецизирането и на репродуктивната диагностика. Така ще се постигнат по-високи нива на успеваемост на процедурите, намаляване на необходимостта от повторяне на опитите за забременяване и гарантиране раждането на здрави бебета. Едновременно с това ще бъде възможно намаляване на разходите за повторни процедури, което ще позволи в Програмата на Общината да бъдат включени по-голям брой двойки, търсещи подкрепа за решаване на репродуктивните си проблеми. От създаването й през 2009 г. досега всяка година Общински съвет Бургас гласува над 100 000 евро за подкрепа на двойки, които имат репродуктивни проблеми. От Програмата досега са се възползвали над 400 двойки, които вече отглеждат своите деца.

- Модерният лабораторно-диагностичен център ще даде възможност за развитие на Общинска програма за скрининг на всички новородени, което да гарантира развитие на здрави деца, както и ранно, и ефективно лечение на заболявания при диагностицирането им при новородени, които иначе биха развили тежки увреждания. Скринингът ще позволи избягване на бъдещи излишни изследвания, осигуряване на адекватно и навременно лечение, както и добро качество на живот на децата и техните родители.

- Създаването на модерна генетична лаборатория ще допринесе и за подобряване на научно-изследователската и образователна дейност в Бургас. 

- Създаването на модерна генетична лаборатория в Бургас  означава възможност за оптимизиране на ресурсите, изразходвани за лекарствени терапии в лечебните заведения, като особено това важи за Комплексния онкологичен център - и насочването на средства към развитие на нови профилактични програми за социалнозначими заболявания за деца и възрастни, както и за инвестиции в ново оборудване на лечебните заведения в Бургас.

- Периодично осъществяваните изследвания за ефективността на съвременните лекарствени терапии показват по безспорен начин също така, че прилаганите към момента медикаменти са неефективни в различна степен за лечение на пациентите.