С 36 гласа за съветниците подкрепиха поемането на нов дълг от Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

С 36 гласа за съветниците подкрепиха поемането на нов дълг от Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Община Бургас ще тегли до 14 784 885 лева кредит, за да реализира 11 проекта. Докладната записка с предложението е на кмета на Общината Димитър Николов и бе подкрепена след кратки дебати с 36 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

С решение на Общинския съвет в Бургас по т. 25 от Протокол № 6 (28.01.2020 г.) за приемане на бюджета за 2020 г. е одобрено поемане на общински дълг за 2020 година от "Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД и/или ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) в размер до 14 784 885 лева за осигуряване на необходимото финансиране по следните проекти:

- "Изграждане на Специализиран пристанищен обект за обслужване на риболовните дейности-място за временно укритие на риболовни кораби/закрита лодкостоянка" в ПИ с проектен идентификатор 07079.10.1245 по КК на местност "Рибарско пристанище", кв. "Крайморие", гр. Бургас",

- "Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сграда на Община Бургас на ул. "Александровска" № 26",

- "Изграждане на социални жилища в зона "Д" на ж. к. "Меден рудник“,  УПИ VIII, кв.151, гр. Бургас“,

- "Модернизация на системата за уличното осветление на 22 зони, включващи главните пътни артерии на град Бургас“,

- "Интегриран модел за управление на градската мобилност - I етап“,

- "Създаване на Младежки международен център Бургас",

- „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“,

- „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“,

- „Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим“

- „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“,

- "Реконструкция на ул. „Цариградска“ от о.т. 469 до о.т. 319 и от о.т. 468б до о.т. 469 и прилежащо пространство в УПИ I, кв. 38, на ж.к. „Възраждане“, гр. Бургас – част от проект „Обновяване на градска жизнена среда в ЦГЧ, ж.к. Възраждане и ж.к. „Меден рудник - етап II“.

Максималният общ размер на дългосрочния дълг – до 14 784 885 лева. Срокът за усвояване на кредита - до 24 (двадесет и четири) месеца от датата на подписването на договора. Срокът за погасяване на кредита - до 144 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. Гратисен период за усвояване на главницата - 24 (двадесет и четири) месеца от датата на подписването на договора.

Максимален лихвен процент за кредити на бизнес клиенти: от „Фонд за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ“ ЕАД – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка до 4,083 % годишно,  за кредити от финансов инструмент „Фонд за градско развитие“, чрез ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове" (ФУГ) – Референтен лихвен процент на ОББ плюс максимална надбавка до 4,5 % годишно.

Христо Панайотов от БСП попита, защо лихвеният процент не е фискиран, а е плаващ.

"В криза има разсрочено плащане с двугодишен гратисен период. При кредит по-дълъг във времето финансовите институции се стремят да бъде с плаващ лихвен процент. Ще продължим преговорите, за да получим най-добри лихвени проценти", каза в отговор зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев. 

"Преди 12 години, когато поехме управлението на Общината тя събираше 34 млн. лева, а задълженията й бяха 19 млн. лева. Сега Общината събира 120 млн. лева, а дължи 40 млн. лева. Когато взехме кредит от 20 млн. лева за съфинансиране на покупката на новите автобуси, това беше най-големият кредит вземам от Общината досега. 6-7 години по-късно 15 млн. лева главница и лихва вече са върнати", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Дългът на Община Бургас към днешна дата е 40 767 000 лева.