Проектът за бюджет бе представен в читалището при спазване на всички противоепидемични мерки. Снимки Община Царево

Проектът за бюджет бе представен в читалището при спазване на всички противоепидемични мерки. Снимки Община Царево

Община Царево ще има прогнозен бюджет в размер на 19 067 194,00 лева. Макро рамката на проекта за бюджет за настоящата година бе представена по време на обществено обсъждане. То се проведе в залата на народно читалище "Георги Кондолов" при спазване на противоепидемичните мерки.

В него участваха - инж. Георги Лапчев - кмет на Община Царево, Таня Янчева - председател на Общински съвет в Царево, Георги Стоянов - заместник-кмет на Община Царево, Мария Конярова - секретар на Община Царево, Станислав Димитров - кмет на град Ахтопол, Женя Гандиева - кмет на село Лозенец, Костадин Диков - село Синеморец, Бистра Димова - наместник в село Варвара, Недка Лапчева - наместник в село Българи, Плумка Митрева - началникът на отдел "Местни данъци и такси" и други. Освен представители на ОбС и на Общината Царево в залата имаше само двама граждани.

Община Царево ще разчита на бюджет в размер на 19 067 194,00 лева, след като бъде приет на сесия на местния парламент. В него са заложени приходи за делегирани от държавата дейности в размер на 5 640 416 лева, местни приходи в размер на 13 113 070 лева. Средствата за инвестиционни разходи и текущи ремонти са планирани в размер на 2 637 692 лева. Разпределението им по пера е:

- за общи държавни служби - 2 508 840 лева;

- за отбрана и сигурност - 230 831 лева;

- за образование - 4 673 397 лева;

- за здравеопазване - 461 364 лева;

- за социално осигуряване, подпомагане и грижи - 444 280 лева;

- за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда - 3 974 870 лева;

- за почивно дело, култура и религиозни дейности - 761 264 лева;

- за икономически дейности и услуги - 673 990 лева;

- за некласифицирани разходи - 70 000 лева.

По време на обсъждането кметът на общината Георги Лапчев обърна внимание на това, че в момента има значими проекти, които предстои да бъдат завършени посредством участие по програми на ЕС. Като един от значимите обекти, които ще бъдат завършени преди летен сезон 2021 година е именно Морската градина в село Лозенец, завършване на административната сграда на Община Царево, възстановяване на кораба "Горянин". Ще започне работа по проект "Брегоукрепване на зона - Север" - централен плаж на град Царево. Завършване на първия етап на новата спортна зала в град Царево, както и малки, но от съществено значение разходи като домофонна система на детската градина, млечната кухня и т.н. Както и изброи по села какви инфраструктурни, ВИК и строителни пера са заложени в проектобюджета за 2021 г. Тази година бюджетът ще е фокусиран към здравеопазването, неимоверно касаещо всички, свързано с епидемичната обстановка, като освен предоставяне на необходимите средства към подпомагане дейността на Медицинския център, така и с предстоящия проект за нов Медицински център, с подписания меморандум с УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Кметът разграничи изграждането на медицинския център чрез външно финансиране от проектирането на нов медицински център и предстоящите договорености в писмен вид с най-голямата болница в България.

Галерия