Проектите ще бъдат реализирани в партньорство

Проектите ще бъдат реализирани в партньорство

Три нови инфраструктурни проекта, финансирани по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция - IPA 2014-2020, ще бъдат реализирани в Община Царево. С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма ще се подобри градската среда, ще се увеличи привлекателността на района като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природно, културно-историческото наследство и свързаната с него инфраструктура.
След завършването на инфраструктурния проект "Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Къркларели", чийто последен етап приключи на 4-ти април 2019 г., предстои реализацията на нови три споразумения между страните по Приоритетна ос 2 "Устойчив туризъм" - Община Царево и турските й пратньори. 
Единият проект "Подобряване на достъпа до културно-исторически забележителности стара мелница и храм в квартал "Василико", град Царево" се предвижда изграждане на панорамна крайбрежна алея, продължаваща съществуващата такава и стигаща до църква "Успение Богородично". Алеята ще бъде с дължина 396 м. и е разделена на 2 зони – пешеходна и велосипедна. Предвидени са монтиране на осветителни тела и пейки, както и обособяване на две изгледни площадки от цветни павета, на които ще бъдат изградени перголи. За велосипедистите ще бъде поставен стенд с инструменти. Също така ще бъдат асфалтирани улиците - "Николай Чудотворец" и "Черковна", които водят до църквата "Успение Богородично" и до плаж "Василико" в едноименния квартал в Царево.
Вторият проект - "Велосипедна алея от зона Север, град Царево до с.о. "Арапя" предвижда изграждане на 1402 м. велосипедна алея от зона "Север" до с.о. "Арапя", ще бъдат поставени осветителни тела и предпазна мантинела.
"Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в град Ахтопол" е третият акцент касаещ инфраструктурата на Община Царево и е насочен към възстановяване на културно-исторически туристически обекти. 
Проектът включва благоустрояване на района около местата, където са открити останки от късноантична и средновековна крепост. Ще бъдат реконструирани две съществуващи стълби, водещи до крепостните стени чрез полагане на настилка и облицовка от естествен камък. Ще бъдат ситуирани осветителни стълбове с фенери от ковано желязо, както и вградено осветление по широките стъпала. Предвижда се оформяне на улица "Митко Палаузов" като пешеходна зона и подмяна на асфалтовата настилка от естествен камък. Ще бъдат монтирани пейки и кошчета и парапет от ковано желязо. По улиците "Черно море", "Рибарска", "Христо Ботев" и "Крайморска" ще бъдат положени нова асфалтова настилка и тротоари.

Партньори по проектите на Община Царево са Специална провинциална администрация Къркларели, Турция и Община Кайнарджа, област Силистра.