Кметът на морската община Георги Лапчев (в средата) връчи ключовете в присъствието на шефа на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов (вляво). Снимка Община Царево

Кметът на морската община Георги Лапчев (в средата) връчи ключовете в присъствието на шефа на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов (вляво). Снимка Община Царево

Община Царево предостави два електромобила за нуждите на местната полиция. Те са марка "BMW i3" и ще бъдат ползвани на територията на морската община. Така напрактика се реализира плотния проект на Общината, който е част от стратегия за развитие на екопрактики на територията на Царево. Ключовете за автомобилите бяха предадени на специална церемония от кмета на Община Царево - инж. Георги Лапчев на шефа на Районно управление в Царево - главен инспектор Красимир Киров в присъствието на старши комисар Калоян Калоянов - директор на Областна дирекция на МВР - Бургас. 

Пред РУ в Царево ще бъде монтирана електромобилна станция, където ще бъдат зареждани автомобилите. Те не отделят вредни емисии и са изключително удобни за малките населени места.

"Ние сме единствената община заедно с община Мюнхен в Германия, на чията територия полицията ще извършва своята дейност с помощта на електромобил", каза пред "Черноморие" кметът на община Царево Георги Лапчев. Желанието на местната власт е да бъдат монтирани електромобилни станции и в други населени места на общината.

"Автомобилите са безшумни, могат да изминават голям пробег преди да се наложи да бъдат заредени батериите им отново. По този начин се решава и проблемът с лимита на гориво в полицията", допълни кметът Лапчев.

На първо време екипите на полицията ще се движат с електромобилите в Царево и Лозенец, където в момента има най-голяма концентрация на хора.