Туризмът е един от приоритетите на нашата Община, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимка Черноморие-бг

Туризмът е един от приоритетите на нашата Община, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимка Черноморие-бг

Община Средец ще изгради посителски центрове и кътове за отдих с цел развитие на туризма и популяризиране на жабележителностите, които се намират на територията й. "Това е един от най-важните ни приоритети и затова се стремим  да търсим възможности за обновяване на туристическата и културната инфраструктура", каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

Общината работи по два проекта, които се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Единият включва възстановяване на пътя от село Голямо Буково до манастира "Св. Петка (Животоприемен източник)" и изграждане на еко пътека. Другият предвижда създаване на съвместен комплекс за креативен туризъм "Траките: античност и съвременност".

В процес на оценка са четири проекта по същата програма, които имат за цел да привликат повече туристи в Общината.

"Ще изградим два посетителски центъра в селата Факия и Голямо Буково. Там ще бъдат експонирани местните природни и културни забележителности", каза още кметът на Средец Иван Жабов. Два къта за отдих ще бъдат изградени в землището на село Факия с баседки, пейки и барбекюта.

Ще бъдат изработени и монтирани информационни  табели с туристически маршрути и указателни табели до конкретни туристически обекти - долмени, мегалитното светилище "Големият камък", известно още като "Марков камък", до манастира край Голямо Буково и други.