Уличното осветление в Средец и общината може да бъде спирано за по пет часа вечер. Снимка Архив Черноморие-бг

Уличното осветление в Средец и общината може да бъде спирано за по пет часа вечер. Снимка Архив Черноморие-бг

"Сметката ни за ток е скочила над три пъти. Фактурата за декември миналата година е 50 000 лева. За сравнение през декември 2020 година сме платили 16 000 лева", каза пред "Черноморие" кметът на община Средец Иван Жабов. В тази сметка влиза уличното осветление в общинския център и в съставните селища, отоплението, което основно е на климатици в общината и в кметствата по места.

"В момента правим анализ и до седмица ще излезем с решение дали ще въведен режим. Омисляме да бъде спирано осветлението в периода от полунощ до 05.00 часа сутрин", допълни кметът Иван Жабов.

В Средец се реализира проект за въвеждане на интелигентна система за управлението на уличното осветление в града. Той се финансира със средства от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност". Подмяната на 1000 лампи с нови LED осветители се реализира от миналата година. Проектът трябва да приключи до средата на февруари. А целта му е Общината да пести 50% от разходите си за улично осветление.

Община Царево без режим на тока, въпреки двойната сметка за декември