Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост

Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост

31 265 000 лева ще отдели Община Варна за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града. Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 година.
За отчуждаване на земя в бюджета са заделени 16 465 000 лева, а на сгради – 14 800 000 лева. Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият булевард "Левски" и пробивът на булевард "Сливница".
Още 430 000 лева Община Варна е заделила за събаряне на сгради – общинска собственост, за застраховане на застроение имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др.
Планираните приходи от сделки с имоти са в размер на 9 960 000 млн. лева. Те ще влязат в хазната от  продажби на имоти, наеми, включително на плажове държавна собственост, концесии, приватизация.
На публичен търг или чрез конкурс Община Варна възнамерява да продаде 72  имота в различни части на града, включително в селата Тополи, Константиново и Каменар. От продажбата им в бюджета се очаква да дойдат 4 790 000 лева.
Зарядните станции за електрически автомобили, които ще влязат в новата "Синя зона" на Варна, също бяха дискутирани на днешното заседание на комисията. Съветниците дадоха съгласието си да се предостави право на безвъзмездно монтиране на станции върху общински имоти в полза на ОП "Общински паркимги и синя зона".
На този етап се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на площад "П. Славейков", улица "Александър Дякович", площад "Мусала", на паркинга пред Областната дирекция на МВР на улица "Сан Стефано" и др.