Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания на раннохристиянската църква край село Звездица, предвиждаме средства и за Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет, съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Миналата година екип, начело с археолога Васил Тенекеджиев, започна работа в района на Звездица. Това стана възможно, благодарение на подкрепата от кмета на селото Станислава Христова, на експертите от РИМ - Варна и на средствата, отпуснати от Община Варна. 

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обектът е писал Карел Шкорпил, който намерил в района няколко мраморни плочи с кръстове, но разкопки не са били провеждани, обясни Васил Тенекеджиев. Според първоначалните данни се предполага, че храмът е бил построен в периода, в който е издигната църквата „Св. София“ в Константинопол. Открити са запазени зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния декоративен начин. Сградата е била с богата мраморна украса, намерени са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Васил Тенекеджиев допълни, че обектът тепърва се проучва, но има голям потенциал, затова се надява разкопките да продължат. Според Станислава Христова целта е зоната да бъде проучена, социализирана и да се оформи като привлекателно място за туризъм.  

Теренът е собственост на министерството на земеделието, а археологическите находки - на министерството на културата. Този неуреден статут създава проблеми за опазването и съхранението на открито.

Галерия