Регистрираните доброволци ще бъдат ангажирани за период от един до два месеца през лятото. Снимка Лина Главинова

Регистрираните доброволци ще бъдат ангажирани за период от един до два месеца през лятото. Снимка Лина Главинова

Община Варна започва кампания за набиране на младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в следните сфери: екология; изкуство; култура; опазване на историческото наследство; спорт и туризъм; медийно обслужване; социални дейности и други, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

Регистрираните доброволци ще бъдат ангажирани за период от един до два месеца през лятото в неправителствена организация, съобразно заявените предварително интереси, от 4 до 6 часа на ден, 5 дни седмично. Те ще получават средства за дневни разходи и удостоверение от организацията-домакин за продължителността и естеството на доброволческия труд.  Организация-домакин може да бъде всяка регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, която заяви писмено, попълвайки формуляр за кандидатстване, необходимостта от доброволци и опише подробно дейностите в нейната структура.
Заявилите желание да упражняват доброволчески труд в сферата на културата, опазване на историческото наследство, медийното обслужване и други, ще имат възможност в рамките на 2 до 4 седмици по 4 часа на ден през летните месеци да трупат професионален опит в избрана от тях институции, без да получават средства за дневни разходи. 
Крайният срок за подаване на заявления е 30-ти май. Формуляри на доброволци се приемат на адрес: града Варна 9002,  булевард "Цар Освободител" № 27,  база "Младежки дом", ет.2 стая 14 или на e-mail: [email protected]. Заявления на организации, желаещи да ползват доброволчески труд, се подават в деловодството на Община Варна в същия срок. 
На 12-и юни (вторник) от 17:30 часа, в  концертната зала в Младежкия дом ще се проведе среща между доброволци и представители на неправителствените организации и институции за разпределяне по дейности.