Размерът на данъка бе коментиран на заседание на Постоянната комисия по туризъм. Снимка ОбС - Варна

Размерът на данъка бе коментиран на заседание на Постоянната комисия по туризъм. Снимка ОбС - Варна

Община Варна очаква приходи в размер на 2,8 млн. лева от туристически данък през настоящата година. Една от причините е и войната в Украйна. За украинците, които са у нас и са настанени в момента в хотели, също ще бъде платен туристически данък. Прогнозите са за ръст на приходте от този данък с около 300 000 лева в сравнение с 2021 година. Това сочи разчетът на разходите по бюджета, финансирани с приходи от туристическия налог, който съветниците от Постоянната комисия по туризъм, търговия и рекламна дейност в Общинския съвет на Варна.

"Тази година ще мине под знака на половинвековния юбилей от откриването на Варненското златно съкровище. Планирани са редица събития, включително изложба в Народното събрание, с които да бъде отбелязана тази значима годишнина", заяви Соня Георгиева, директор на дирекция "Туризъм" в община Варна.

В рамките на заседанието беше отправено предложение от Асоциацията на инкаминг агенциите за съвместна дейност между Община Варна и бизнеса с цел привличане на туристи в града.

"Туроператорите, които ние представляваме, предлагат маркетингови кампании с конкретен план, разработен съобразно изискванията на съответния пазар. Те са готови за всяко евро или лев, предоставен от местна организация, да вложат също едно евро. Т.е. ако общината отпусне 10 000 евро, туроператорите ще участват със същата сума и ще изберат най-точните канали за целевата група", заяви пред съветниците Иван Грошев, председател на асоциацията, която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас.

Той е на мнение, че рекламата на страната ни на национално ниво не е адекватна на таргет аудиторията. "Ние инвестираме в BBC, Eurosport, в канали, които са бутикови и не водят туристи в България. Харчим пари за нещо, което няма никакъв смисъл", коментира Грошев.

След като приветстваха идеята, съветниците се обединиха около сумата от 20 000 евро, с която общината да участва в съвместната кампания. Предвижда се средствата да бъдат заделени от перото, предвидено за организиране и участие в конференции, работни срещи и др. Ще бъде проучено също така дали има законова възможност за сключване на договор с асоциацията.

Както и предишни години, част от приходите от туристическия данък общината планира да вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма. За тази цел в бюджета са заложени 1,3 млн. лева. От тях 750 000 лева са за озеленяване, в т.ч. и на Морската градина. За паркоустрояване по райони са заделени 266 хил. лева, а за техническа поддръжка на осветление и обществени чешми и фонтани – 306 000 лева.

Малко над 1,1 млн. лева са отредени за организиране на събития с местно и национално значение, допринасящи за развитието на туризма. Сред тях са Международният музикален фестивал, 41-вият международен хоров конкурс "Проф. Г. Димитров", фолклорният фестивал "Варненско лято" и др.