Решението бе взето на извънредното заседание на местния парламент. Снимки ОбС Варна

Решението бе взето на извънредното заседание на местния парламент. Снимки ОбС Варна

Нови сгради ще бъдат построени за основните училища „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“ във Варна. На извънредно заседание, което се проведе днес, общинските съветници дадоха съгласието си Община Варна да кандидатства с двете проектни предложения, за които има заделени средства по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. Решението бе взето с голямо мнозинство от съветниците.

Към училищата „Добри Чинтулов“ и „Йордан Йовков“  ще бъдат изградени допълнителни сгради, като целта е да се осигури успешно преминаване към едносменен режим на обучение. Към момента и в двете училища няма условия за подобна организация.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за Варна е до 13,3 млн. лева с ДДС, или по 6,6 млн. лева за сграда. Съфинансиране от страна на общината не се изисква.

Новите сгради трябва да бъдат изградени за 34 месеца, но не по-късно от 31 май 2026 г.

Местният парламент гласува също двата центъра за хора с деменция във Варна да бъдат делегирана от държавата дейност от 1 юли 2023 г. Центровете, които бяха изградени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в продължение на 12 месеца работеха с европейски средства. За да се осигури устойчивост и приемственост на дейностите, бе решено центровете да продължат да функционират, но вече с държавно финансиране.

С пълно единодушие съветниците одобриха също финансова помощ в размер на 5 000 лв. за архитект Иво Димитров. Младият мъж има нужда от средства, за да пребори тежко заболяване.

Галерия