Ресорният зам.-кмет по туризъм Снежана Апостолова обсъди проектите с работещите в дирекцията. Снимка Община Варна

Ресорният зам.-кмет по туризъм Снежана Апостолова обсъди проектите с работещите в дирекцията. Снимка Община Варна

Община Варна ще получи от Министерството на туризма 480 000 лева за два проекта за привличане на германски туристи. Те са разработени съвместно с водещи туроператорски компании и оператора на морските летища във Варна и Бургас.

Първият проект - "Магията на морето" включва 4 пакета. Основните дейности по него са насочени към реклама на традиционния за Варна туристически продукт – морския туризъм. Останалите три пакета ще привличат германските туристи към балнео и СПА-услугите, ще популяризират Варна като целогодишна дестинация с акцент върху културния туризъм.

Община Варна ще има свои представители по този проект на най-голямото и значимо туристическо изложение за Провинция Бавария. То ще се проведе в Мюнхен през месец февруари.

Още този месец Община Варна ще участва в най-голямото световно изложение за масова публика за туризъм и почивки в Щутгарт. Дирекция "Туризъм" ще представи проекта "Варна – дестинация на четири сезона". В него акцент е различният подход в представянето на града ни чрез алтернативни пространства за съвременно изкуство и култура и стимулирането на фестивалния и спортния туризъм. Целта и на този проект е Варна да привлича чужди туристи извън летния сезон. 

Всеки от проектите, по които Община Варна е бенефициент, е на стойност 400 000 лева, като 40% се поемат от държавата, а останалите 60% - от партньорите по проекта.  

По думите на заместник-кмета с ресор туризъм Снежана Апостолова, в бюджета на Община Варна за 2024 г. са заложени повече средства за участие в проекти и изложения, както и в реклама на града като туристическа дестинация в социалните медии. По думите на Апостолова още другата седмица финансовата рамка за туризъм ще е напълно ясна като параметри за 2024 г.