Докладните записки бяха гледани на заседание на Комисията по финанси и бюджет. Снимка ОбС Варна

Докладните записки бяха гледани на заседание на Комисията по финанси и бюджет. Снимка ОбС Варна

Община Варна ще обяви и проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор за „Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненското езеро". Договорите за обекта ще бъдат сключени след осигуряване на финансиране, което общината ще поиска от държавата, стана ясно на днешното заседание на Постоянната комисия по финанси и бюджет в местния парламент. На него с голямо мнозинство съветниците възложиха на кмета на община Варна Иван Портних да предприеме необходимите действия по искане на необходимите финансови средства като целеви от централния бюджет или от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, или от Министерство на транспорта и съобщенията или други. Стойността на строително-ремонтните дейности е до 24 065 000 с ДДС в т.ч. за СМР - до 23 348 000 лева с ДДС, за строителен надзор по време на строителството - до 467 000 лева с ДДС, и авторски надзор в размер - до 250 000 лева с ДДС.

По време на заседанието стана ясно, че през юни 2023г. изпълнителят на възложения от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" /ДППИ/ проект за проектиране и удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна е изпълнил почти всички драгажни дейности, като в зоната на авариралия тръбопровод драгажът е изпълнен до максимално възможните технически и безопасни условия, но с цел предпазване от авария работата в участъка е спряна. Докато не бъде изпълнен проектът и тръбопроводът не бъде положен под дъното на Варненското езеро, е налице обективна невъзможност за цялостно приключване и въвеждане в експлоатация на проекта за удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 на ДППИ.

Членовете на комисията днес подкрепиха и предложението на председателя на ОбС-Варна Тодор Балабанов  Община Варна да осигури средства за завършването на физкултурния салон на VIIСУ „Найден Геров", в случай че Министерството на младежта и спорта, в качеството си на възложител на обекта, не предприеме действия за приключване на строителството. Към момента физкултурният салон на едно от големите училища във Варна не може да бъде въведен в експлоатация, затова е наложително предприемането на спешни действия, за да може от следващата учебна година децата да имат отговаряща на всички стандарти спортна база.

На днешното заседание съветниците дадоха съгласието си Община Варна да поеме краткосрочен общински дълг за ремонта на филиала на ТМПЦ – Варна. Финансовият ресурс в размер на 2,35 млн. лева ще бъде осигурен от „Фонд ФЛАГ" Средствата по-късно ще бъдат възстановени на местната хазна от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж", която е основен източник на финансиране на проекта. Срокът за погасяване на кредита е до 12 месеца.

Прието бе и искането на изпълнителния директор на „Двореца на културата и спорта" за отсрочване на стари задължения на дружеството в общ размер около 650 хил. лева за местни данъци и такси. Предвид предстоящо усвояване на банков заем за изпълнение на мащабна инвестиционна програма на ДКС наличието на неразсрочени публични задължения автоматично ще прекрати процедурата по отпускане на кредита, стана ясно на заседанието.