Юлиян Георгиев участва в парада със своето порше. Снимки Черноморие-бг

Юлиян Георгиев участва в парада със своето порше. Снимки Черноморие-бг

Бургаският общински съветник Юлиян Георгиев показа ретро автомобила си марка "Порше" на тазгодишния парад, който се проведе в Морската градина. Той бе един от 182-та участници, които участваха в парада това лято. Те дойдоха от различни точки на страната, за да представят своите ретро автомобили пред ценители, познавачи и любители в Бургас.

На алеята от Пандеона до експозиционен център "Флора" бяха паркирани различни марки автомобили - от типичните представители за соц автомобилната индустрия като "Шкода", "Москвич", "Лада", "Трабант" през западните като - "БМВ", "Фолксваген", "Рено" до спортните като - американския "Форд" и немско "Порше".

Бургазлията Христо Георгиев е сред традиционните участници в ретро парадите през последните години. В предишните издания той участваше с автомобили, марка "Мерцедес". Сега обаче той показа за първи път новата си придобивка - спортния автомобил "Форд" произведен през 1994 година в САЩ. "Купих го тази година и за първи път го показвам пред широка публика", сподели Христо Георгиев, който е и преподавател по маркетинг в университет "Проф. д-р Асен Златаров". Автомобилът му е докаран от Федерална република Германия. Интересното при модела "Ford Probe" е, че е произведен в лимитирана серия. В Германия в момента има по-малко от десет такива автомобила, а у нас цифрата дори не покрива пръстите на едната ръка.

Собствениците на ретро автомобили признават, че това е скъпо, но приятно хоби. Поддръжката на такъв тип автомобил не е по-различна от съвременните возила. Разликата е, че понякога трудно се намират авточасти. И при ретро колите, както и при всички останали, е плаща годишен данък, "Гражданска отговорност", минава се през задължителен технически преглед.

Ретро автомобили рядко се виждат по пътищата, защото собствениците им ги вадят от гаража предимно за участие в изложения и паради. Някои от тях, които са произведени преди доста години, не могат да се движат на висока скорост, поради което биват транспортирани с колесник до съответния град, за да изминат на собствен ход по-малко разстояние.

Ретро парадът в Бургас традиционно събира участници от цялата страна, понякога и от чужбина. Тази година той е част от Ретро уикенда, който Община Бургас организира. Сред партньоритее на парада е и гранд хотел и СПА "Приморец".

А програмата на Ретро уикенда може да видите тук

Галерия