На второто заседание на ОбС бяха избрани 4-ма зам.-председатели. Снимка ОбС - Варна

На второто заседание на ОбС бяха избрани 4-ма зам.-председатели. Снимка ОбС - Варна

Четирима заместник-председатели ще има Общинският съвет във Варна. На днешното второ заседание съветниците решиха заместници на Тодор Балабанов да бъдат д-р Лидия Маринова от ГЕРБ, Христо Атанасов от Земеделски народен съюз "Александър Стамболийски", д-р Янко Станев от СДС и Генадий Атанасов от "Свобода и воля". Номинациите на Николай Капитанов от "Демократична България" и на Цончо Ганев от "Възраждане" бяха отхвърлени.

В състава на новия местен парламент ще има пет групи. Най-голяма е тази на ГЕРБ с 18 съветници. Следващата по численост е групата  на "БСП за България", в която влизат 8 общински съветници. С петима членове е "Свобода и воля", а групите на "Демократична България" и "Възраждане" включват по четирима съветници.

Председател на групата на ГЕРБ ще бъде адв. Бранимир Балачев, а на "БСП за България" - доц. Огнян Къчев. Щериана Иванова ще оглавява "Свобода и воля". Начело на групата на  "Демократична България" ще е д-р Ивайло Митковски, а на тази на "Възраждане" – Костадин Костадинов.

Според Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, който беше приет днес, минималният брой общински съветници за образуване на група е четири. Когато броят на съветниците в една група спадне под определения минимум, тя автоматично преустановява своето съществуване.