Две поредни седмици мобилни екипи на ДАБ обработваше в Бургас документи за международна закрила. Снимка Архив Черноморие-бг

Две поредни седмици мобилни екипи на ДАБ обработваше в Бургас документи за международна закрила. Снимка Архив Черноморие-бг

Полицаи се обучават как да работят със софтуера, чрез който се въвеждат данните за издаване на статут за временна закрила на украинците, които вече са на територията на област Бургас. Обучението върви от няколко дни. Целта е то да приключи скоро, за да може от следващата сряда тази регистрация да се прави в определените за целта Районни управления. Датата за това - 23-ти март, е определена от правителството. Дали до тогава софтуерът ще бъде инсталиран в дирекциите на полицията в страната и обучението на полицаите ще приключи, ще стане ясно.

Полицейските управления, в които ще се издава документ за временна закрила са - РУ - Несебър, РУ - Поморие, РУ - Созопол и РУ - Приморско. При необходимост от Областна дирекция на МВР в Бургас имат готовност да разкрият такива гишета и в останалите общини на Бургаска област. За улесняване на комуникацията и за консултации по време на попълване на документите, доброволци с украински език ще помагат на полицейските служители.

Две последователни седмици мобилни екипи на Държавна агенция за бежанците приемаха в Бургас документи за издаване на статут за международна закрила за украинци.

633 украинци са регистрирани с международен статут у нас

От 16-ти март временна закрила получават украинците, които влизат у нас още на граничните пунктове на Русе и Дуранкулак. Това ще стана факт от следващата седмица и в цялата страна. Решението за временна закрила за украинци на Министерски съвет е от 9-ти май. С него се предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 г. за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.