Членовете на Областният щаб обявиха грипна епидемия и грипна ваканция. Снимки Лина Главинова

Членовете на Областният щаб обявиха грипна епидемия и грипна ваканция. Снимки Лина Главинова

Обявиха грипна епидемия в област Бургас от утре - 25-ти януари. Решението е взето на заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. "Изискванията за обявяването на епидемията са на лице. Регистрирани са 468 заболели на 20 000 души за последните 7 дни", каза областният управител на област Бургас и председател на щаба Вълчо Чолаков.

Грипът е от тип В и покосява от новородени до деца на 4 години и от 5 до 14 години.

Висок е и процентът на заболелите ученици, което дава основание за обявяване на грипна ваканция от 27-ми до 31-ви декември. За този период училищата в област Бургас няма да работят. От Регионално управление на образованието съобщиха за средно 26 % отсъстващи ученици за цялата област. Най-много са в общините Карнобат и Приморско, съответно 62 % и 58 %. Най-нисък е процентът на отсъстващите в Руен – 11 %.

Детските градини продължават да работят, но с режим на „засилен филтър", ограничава се достъпа на родители и външни лица. В някои общини мярката се прилага превантивно от няколко дни.

"Нека грипната ваканция не се превърне във време за мола. Препоръчително е да няма събирания на ученици на едно място", призова кметът на община Царево Георги Лапчев.

Галерия