Сара-Нора Кръстева благодари на участниците и съорганизаторите на балетния конкурс, който носи нейното име. Снимки Държавна опера Бургас

Сара-Нора Кръстева благодари на участниците и съорганизаторите на балетния конкурс, който носи нейното име. Снимки Държавна опера Бургас

Обявиха лауреатите от първия Международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима", който се проведе от 4-ти до 9-ти юли в Държавна опера Бургас. Той се организира от Международната балетна асоциация "Сара-Нораас Прима" с представители - Евгения Владимировна Трофимчук - Веда - председател на Асоциацията, успешен мениджър в сферата на балетното изкуство и Сара-Нора Кръстева, примабалерина, дългогодишен художествен ръководител на балета към Софийската опера и балет. Конкурсът се реализира съвместно с Държавна опера – Бургас, със съдействието на  Община Бургас и Министерството на културата на Република България. Той е само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи.

От 1-ви до 9-ти юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и балетна академия "SARA-NORA MASTER", която включваше майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка.

Победителите в отделните категории от балетния конкурс бяха оценявани от международно жури - от българска страна, са Марта Петкова, Маша Илиева и Никола Хаджитанев от Националния балет, както и хореографът Фреди Франдзути, Грегор Хатала, директор на международния балетен конкурс Vibe във Виена и Сеул, Кай Киоп – директор на балетното училище в Естония, Мария Володина – солистка на "Болшой театър", сръбската примабалерина Анна Павлович и колегата й Константин Костюков.

Имената на отличените бяха обявени на гала концерт с водещ - журналистът Георги Любенов. 

Първа награда в категория "С" - 17-26 г. бе присъдена на Полина Иванова при жените и Симеон Атанасов при мъжете. Те получиха диплом, парична премия в размер на 3000 лева, както и право на участие в цял спектакъл с балета на Държавна опера - Бургас. Полина Иванова получи и специалната награда на Община Бургас за най-добре представил се участник от Бургас в конкурса.

При категория "В" - 13-16 г. журито отличи с първа награда - Риана Милотинова при момичетата и Лазар Мирчев при момчетата. Те получиха диплом и парична премия в размер на 2000 лева. На второ място бяха класирани Христиан Гичев при момчетата и Веселина Илиева и Радост Брайкова при момичетата. Паричната награда тук е 1500 лева. На трето място сеа Яница Георгиева и Радостин Николов. Тук финансовата награда е в размер на 1000 лева.

При категория "А" - 9-12 г. първа награда е за Кристина Пашкеева, втора получиха две балерини - Йоана Недялкова и Валерия Минкова, а трета Доника Маноилова.

Бяха раздадени и допълнителни награди, като четири стипендии за безплатно едномесечно обучение в балетното училище в Талин, Естония, ръководено от Кайе Кьорб, член на журито на конкурса. Награда - семинари в своите школи предоставиха примабалерината Маша Илиева и Константин Костюков - в Белград. Грегор Хатала връчи и грандове за участие в Международния балетен конкурс във Виена, а Мария Володина награди пет от участничките с безплатно обучение в лицензираното балетно училище "Гранд бале". Константинос Кафантарис също предостави като награди обучения в балетното училище в Солун.

Възможност за участие в спектакъл на Държавния детски театър в Санкт Петербург получиха Радина Бонева и Диана Рута. Те заедно с Емона Георгиева получават и право на безплатно обучение за средно и висше образование в Санкт Петербург.

Полина Иванова получи едногодишен договор за Софийска опера и балет, а Риана Милотинова и Радост Брайкова получиха възможност за участие в гастроли за определени роли.

Владислав Симеонов, брат на примабалерината Милена Симеонова, връчи отличие на нейно име - неин портрет в ролята на Жизел и 1000 лева парична награда.

Галерия